Gemeente Stein


Analyse leefbaarheidsenquête Meers

04-09-2006

Op dinsdag 12 september aanstaande vindt er een informatieavond plaats naar aanleiding van de gehouden schriftelijke enquête leefbaarheidonderzoek Meers.
De avond begint om 19.30 uur wordt gehouden in de fanfarezaal de Hoorn. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur.

Wilt u deze informatieavond bij wonen meldt u zich dan aan bij de telefoniste van het gemeentehuis (046 - 435 93 93) of via info@gemeentestein.nl onder vermelding van infoavond Meers. U krijgt dan tijdig de analyse van de leefbaarheidenquête Meers per post bezorgd.

Uit deze schriftelijke enquête onder de inwoners van Meers is een analyse opgemaakt van de voornaamste aandacht- en knelpunten. Hieruit zijn de voornaamste onderwerpen geselecteerd om als gesprekspunt te dienen tijdens de informatieavond van Meers.
Tijdens deze avond wordt een bevestiging gevraagd van de uitkomst van de enquête. In een later stadium zal het gaan om potenties en kansen tot verbetering.
De gesprekspunten zijn:


1. verkeers(on)veiligheid, openbaar vervoer en parkeren;
2. groenvoorzieningen;

3. werkloosheid;

4. invloed van de burgers bij het bestuur.

In dit artikel wordt onderwerpgewijs ingegaan op de voornaamste conclusies.

Buurtbeleving
De bewoners van Meers beoordelen hun woon- en leefomgeving als ruim voldoende (7,1). Liefst 92% van de ondervraagde inwoners vindt het prettig tot zeer prettig wonen in het dorp. 64% geeft aan dat men vindt dat de buurt het afgelopen jaar niet voor- of achteruit is gegaan. 16% van de inwoners vindt de buurt achteruit gegaan. De meerderheid van de burgers, 78%, geeft aan zich medeverantwoordelijk te voelen voor de leefbaarheid in de buurt. Toch is dit percentage, vergeleken met het gemiddelde van de 8 kernen in de regio, het laagst. Op de vraag of men als bewoner zelf actief is om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren antwoordt 34% ja. Dit percentage komt overeen met de gemiddelden van de regio. Opvallend is het percentage inwoners dat aangeeft of er een buurtbewonersorganisatie actief is: 81%. Dit duidt op de aanwezigheid van een dorpsraad. Het percentage ligt ver boven het gemiddelde van de regio (35%). Toch voelt niet iedereen zich voldoende door de dorpsraad vertegenwoordigd; 45% vindt dat die vertegenwoordiging voldoende is, 24% vindt dit onvoldoende en 31% weet dit niet of heeft hier geen mening over.

Woonklimaat
De ondervraagde bewoners waarderen hun eigen woning met een rapportcijfer van 7,6; dit cijfer ligt iets onder het gemiddelde van de regio dat 7,8 is. De verhuisgeneigdheid in Meers is, evenals in de andere 7 kernen, niet erg groot. 67% van de ondervraagden geeft aan beslist niet te willen verhuizen in de komende 2 jaar. Het merendeel van de bewoners wil graag in de eigen buurt of eigen gemeente blijven wonen.
64% van de inwoners ervaart een bepaalde mate van overlast door geluid, stank of anderszins. Het meest ervaart men overlast van (werk)verkeer, hondenpoep, zwerfvuil en huishoudens.