Vrije Universiteit Amsterdam

Zorgcoördinator kan oudere, complexe patiënt helpen

Oudere patiënten met een complexe zorgvraag opgenomen op een afdeling inwendige geneeskunde, hebben baat bij de aanwezigheid van een zorgcoördinator. De opnameduur van deze patiënten neemt af en hun kwaliteit van leven verbetert door de aanwezigheid van deze verpleegkundig specialist die zich richt op de coördinatie van de zorg rondom deze complexe patiënten. Aldus onderzoeker Corine Latour die op dinsdag 12 september als eerste verpleegkundige aan VU medisch centrum Amsterdam promoveert.

Mensen blijven door de vooruitgang van de geneeskunde langer leven, maar hebben ook vaker één of meer chronische ziekten. Zo hebben patiënten naast verschillende lichamelijke vaak ook psychiatrische aandoeningen. Het afstemmen van de zorg van deze complexe patiënten blijkt veelal zeer ingewikkeld, omdat deze patiënten niet passen in bestaande disease-management programmas. Communicatie- en organisatieproblemen komen hier zowel bij de patiënt als bij de hulpverlener veelvuldig voor. Het instellen van een zorgcoördinator met zowel somatische als psychiatrische expertise lijkt een oplossing te bieden voor deze problemen. Latour onderzocht het effect van een dergelijke zorgcoördinator op de afdeling inwendige geneeskunde van VUmc.Met name de oudere patiënten hadden voordeel van de aanwezigheid van de zorgcoördinator. Hun opnameduur werd bekort en zij ervoeren een verbetering van hun kwaliteit van leven. De zorgcoördinatie bestond o.a. uit psychosociale ondersteuning, bemiddeling tussen patiënt en hulpverlener bij een verstoorde relatie, ondersteuning bij vermindering van gebruik alcohol en/of roken en uitleg medicatiegebruik. Een soortgelijk onderzoek uitgevoerd bij patiënten die ontslagen werden uit het ziekenhuis leverde geen effect op. Op basis van haar bevindingen pleit Latour ervoor dat binnen disease management programmas het meten van complexiteit standaard wordt uitgevoerd, zodat patiënten tijdig worden gedetecteerd en zo passende zorg krijgen geboden door een zorgcoördinator.

De complexiteit van de zorgvraag van de patiënten werd vastgesteld met behulp van de INTERMED. Deze methodiek werd eerder ontwikkeld door o.a. onderzoekers van VUmc en bleek ook bij dit onderzoek zeer betrouwbaar te zijn.