Sociaal en Cultureel Planbureau

verstandelijk gehandicapten wonen 'beschermd'

De meeste zorgintensieve volwassen verstandelijk gehandicapten wonen 'beschermd'

Juist beschermd. Determinanten van de woonsituatie van volwassen verstandelijk gehandicapten.

· Nederland telt ongeveer 75.000 volwassen verstandelijk gehandicapten. Ruim 23.000 van hen zijn zorgintensief en zij wonen bijna allemaal `beschermd', dat wil zeggen met zorg en ondersteuning die 24 uur per dag beschikbaar is.

· Of volwassen verstandelijk gehandicapten beschermd wonen, wordt vooral bepaald door de hoogte van het IQ en de aard van de gedragsproblematiek.

· Bij vernieuwing van dit beschermde woonaanbod is het van groot belang dat het beschermende karakter van de woonvorm gehandhaafd blijft.

Dit zijn enkele conclusies uit het SCP-werkdocument Juist beschermd. Determinanten van de woonsituatie van volwassen verstandelijk gehandicapten die op dinsdag 12 september jl. is verschenen.

In het werkdocument gaan onderzoekers dr. Isolde Woittiez en drs. Michiel Ras nader in op de vraag welke volwassen verstandelijk gehandicapten in welke woonvormen verblijven. In het onderzoek wordt iemand als verstandelijk gehandicapt beschouwd als hij of zij een IQ heeft van 70 of minder. Verder wordt onder `beschermd wonen' een woonvorm verstaan waarbij de zorg 24 uur per dag beschikbaar is. Het werkdocument is opgesteld op verzoek van het ministerie van VWS.

Wat bepaalt zorgintensiteit?

In het onderzoek is nagegaan of er aanwijsbare factoren zijn die ervoor zorgen dat de ene cliënt beschermd woont, terwijl de andere - met een vergelijkbare beperking - anderszins woont. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen `zorgintensieve' en niet-`zorgintensieve' cliënten. De indeling is gemaakt op basis van de gevonden relatie tussen kenmerken van cliënten en hun woonsituatie. Cliënten die gezien hun kenmerken een hogere kans hebben op beschermd wonen, noemen we zorgintensief.

Zorgintensiteit hangt vooral af van IQ en de aard van de gedragsproblematiek

Uit het onderzoek blijkt dat de zorgintensiteit van volwassen verstandelijk gehandicapten vooral wordt bepaald door hun IQ en de aard van hun gedragsproblematiek. In mindere mate spelen ook andere factoren een rol, zoals kenmerken van de ouders of de regio waarin men woont. Vrijwel alle ernstig verstandelijk gehandicapten hebben overigens ook ernstige lichamelijke beperkingen waardoor ze zichzelf vaak niet kunnen redden.

Bijna alle zorgintensieve volwassen verstandelijk gehandicapten `wonen beschermd'

Nederland telt ongeveer 75.000 volwassen verstandelijk gehandicapten. In dit onderzoek is informatie beschikbaar over 60.000 volwassenen. Ruim 23.000 van hen zijn zorgintensief en zij wonen bijna allemaal `beschermd', dat wil zeggen met zorg en ondersteuning die 24 uur per dag beschikbaar is. Bijna alle 27.000 volwassen verstandelijk gehandicapten die minder intensieve zorg behoeven wonen in een ander type woonvorm.

De overige 10.000 volwassen verstandelijk gehandicapten konden niet worden ingedeeld in zorgintensief of niet. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een ernstige verstandelijke beperking, maar zonder gedragsproblematiek en met jonge ouders. De helft van hen woont beschermd, de andere helft niet.

Bij de overgang naar kleinschaliger wonen dient het beschermende karakter van de woonvorm voor zorgintensieve cliënten te worden gehandhaafd

De vernieuwing van het zorgaanbod betekent onder meer dat het beschermd wonen een kleinschaliger karakter krijgt. Het is van groot belang dat het beschermende karakter van de woonvorm daarbij gehandhaafd blijft. De groep die beschermd woont kan niet zonder meer naar een minder zorgintensieve woonsituatie overgaan. Zou er toch worden gezocht naar een manier om de zorgintensieve cliënten die beschermd wonen in een lichtere woonvorm onder te brengen, dan vormt de gedragsproblematiek waarschijnlijk het grootste struikelblok. Ook zal er altijd voldoende zorg aanwezig moeten zijn, in de vorm van thuiszorg, begeleiding of informele zorg.

SCP-werkdocument 129, Juist beschermd. Determinanten van de woonsituatie van volwassen verstandelijk gehandicapten , Isolde Woittiez en Michiel Ras, Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau, september 2006, ISBN 90 377 0288 0, prijs EUR 9,90.

De publicatie is verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen bij het SCP via fax 070 - 340 7044,

e-mail: bestel@scp.nl of via de web-site: www.scp.nl