Administratieve lasten bedrijfsverpakkers fors omlaag

Creative venue

VROM keurt aanpak BVNL als eerste goed
Bedrijfsverpakkers hoeven niet op te draaien voor kosten consumentenverpakkingen

De eind augustus opgerichte Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland (BVNL) heeft voor nogal wat commotie gezorgd bij consumenten-verpakkers nu zij komt met een eigen aanpak. BVNL gaat bedrijven de wettelijk verplichting uit handen nemen om bedrijfsverpakkingen die niet aan consumenten worden geleverd in te zamelen en administreren. Een aanzienlijke lastenverlichting ligt binnen handbereik.

Vanaf vandaag zal de Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland (BVNL) alles in het werk stellen om bedrijfs-verpakkers over te halen zich bij haar aan te sluiten. Gisteren ontving de stichting de formele goedkeuring van het Ministerie van VROM en kan snel van start. Duizenden bedrijven die nu nog bij andere instanties zijn aangesloten moeten onnodig voldoen aan het inzamelbeleid dat met name is afgestemd op regelgeving voor consumentenleveranciers. Een overstap naar BVNL levert een forse administratieve lastenverlichting op en meer invloed op het inzamelbeleid alsmede toekomstige wetgeving. Juist door te kiezen voor een op hun situatie toegesneden regeling, draaien bedrijven straks niet meer op voor de circa 500 miljoen euro kosten die jaarlijks voorvloeien uit wettelijke verplichtingen van grote supermarkten, winkelketens en fabrikanten van consumentenproducten als Albert Heijn, Gamma en Unilever, aldus BVNL.

Doel van BVNL is met de nieuwe regeling een goedkoop en transparant alternatief te bieden. Al langere tijd was er bij bedrijfsverpakkers onvrede. Met name omdat zij meenden niet verantwoordelijk gehouden te kunnen worden voor de verplichtingen van consumentenverpakkers. Als bedrijven kiezen voor de collectieve regeling van BVNL worden zij straks niet meer opgezadeld met probleemdossiers waar zij niets mee van doen hebben zoals zwerfafval, retourstromen van drankverpakkingen (statiegeld) en de aansprakelijkheid voor nalatig consumentengedrag. Inmiddels hebben al circa 5000 bedrijven te kennen gegeven zich te willen aansluiten.

Lastenverlichting binnen handbereik
In aanvang heeft BVNL samenwerking binnen Nedvang aangeboden, maar dat werd simpelweg geweigerd. Volgens BVNL voorzitter Kees Voormeulen is een aparte aanpak voor bedrijfsverpakkers uiteindelijke de juiste gebleken. 'De meeste bedrijven hebben hun zaakjes op orde en zorgen al goed voor hun individuele retourstromen. Bedrijfsverpakkers willen dan ook niet onder het juk komen van de grote consumentenleveran-ciers en hun complexe verplichtingen. Door een eigen organisatie, die tegen kostprijs de zaken regelt, hebben bedrijven bij ons maximaal inzicht en invloed op het beleid. Met de goedkeuring van VROM in de hand, staat het nu alle bedrijfsverpakkers vrij om zelf te kiezen waar zij zich bij aansluiten. Omdat BVNL de administratieve lasten voor kleine bedrijven tot een minimum beperkt en bedrijven niet hoeven te betalen voor kleine hoeveelheden consumentenverpakkingen die zij op de markt brengen, ben ik er van overtuigd dat wij een zeer goede maatwerk oplossing hebben'.

BVNL is een initiatief van brancheverenigingen uit de technologische industrie (FME-CWM), de bouw en de chemie. Directeur Marius de Jong van BVNL: 'Deelname staat open voor bedrijven en branches die meer dan 80% bedrijfsverpakkingen op de Nederlandse markt zetten. Door goed te luisteren naar onze deelnemers weten wij wat er speelt. Het is in Nederland bij bedrijfsverpakkingen al goed geregeld doordat de bedrijven die de producten afnemen, de 'uitpakkers', de verpakkingen al door afvalinzamelaars laten ophalen en daar vervolgens voor betalen. Deze bedrijven nemen dus al hun verantwoordelijkheid. Omdat deze regelgeving die bedoeld is voor consumentenverpakkingen niet van toepassing zou moeten zijn op bedrijfsverpakkers, bieden we een goedkope oplossing met een minimale inspanning voor de aangesloten bedrijven'.

Voor vragen of aanvullende informatie graag contact opnemen met M. de Jong, directeur BVNL, mdj@fme.nl.