PERSBERICHT

Groningen 11 september 2006

GRONINGER PROJECT BEGELEIDT EX-AMA'S NAAR ILLEGALITEIT

Het Groninger college van burgemeester en wethouders vraagt aan de gemeenteraad steun om samen met de provincie een terugkeerproject voor (ex-)AMA's te faciliteren dat vergelijkbaar is met de praktijk in vertrekcentrum Ter Apel. Met het Groninger project zullen de meeste jongeren zelfs al tijdens het project zonder voorzieningen op straat in de illegaliteit moeten overleven. Gedurende het terugkeerproject in Ter Apel krijgen de vluchtelingen tenminste nog leefgeld en een dak boven hun hoofd.

Op de agenda van raadscommissie Onderwijs en Welzijn van woensdag 13 augustus staat het `Project Perspectief : steun bij stopzetting leefgeld voor (ex-) AMA's.'.

Het door de gemeente en provincie Groningen te financieren "Project Perspectief" is volgens hen "in de eerste instantie gericht op (ex-)AMA's van wie het leefgeld al is stopgezet of op korte termijn wordt stopgezet. Doel is het bieden van een integrale begeleiding bij het maken van een goede keuze. De voorbereiding omvat het verhelderen van het toekomstperspectief in het land van herkomst dan wel hier, praktische ondersteuning bij terugkeer en hulpverlening als er psycho-sociale problemen zijn."

Het is voor ons onbegrijpelijk dat het Groninger college van burgemeester en wethouders een Terugkeerproject wil steunen dat er op gericht is de jongeren te begeleiden naar een leven in de illegaliteit, waarbij de vluchtelingkinderen zelfs tijdens het door de gemeente subsidieerde project geen leefgeld en een dak boven hun hoofd wordt geboden. Dit is nog onbegrijpelijker omdat het college onder andere op het vluchtalarm van 4 september op de Grote Markt bij monde van wethouder de Vries heeft kenbaar gemaakt dat in Groningen geen vluchtelingen op straat worden gezet.

De Werkgroep Vluchtelingen Vrij heeft daarom de gemeenteraad per brief opgeroepen het Groninger Terugkeerproject voor (ex-)AMA's af te wijzen en zich er voor in te zetten dat de Groninger (ex-)AMA's - in afwachting van een verblijfsvergunning - het recht krijgen op leefgeld en een dak boven hoofd. Dit in plaats van het door het college geboden perspectief in de illegaliteit.