Ingezonden persbericht

McDonald's lanceert Europees werkpaspoort voor medewerkers

Europese Commissie ondersteunt initiatief voor stimulering mobiliteit werknemers

Amsterdam, 12 september 2006 - McDonald's Europa heeft vandaag in Brrussel het McPaspoort voor medewerkers geïntroduceerd. Dit paspoort biedt hen de mogelijkheid om werkervaring op te doen bij een McDonald's restaurant in een van de 25 landen van de Europese Unie. De Europese Commissie verwelkomt het McPaspoort als een belangrijk initiatief in het Europees Jaar van de Mobiliteit van Werknemers.

In het McPaspoort zijn de kennis en vaardigheden vastgelegd die medewerkers hebben opgedaan bij McDonald's. Het vormt een bewijs dat een medewerker competent genoeg is om in elk McDonald's restaurant te werken. Het paspoort maakt het zo voor 225.000 Europese McDonald's medewerkers gemakkelijk om werkervaring op te doen bij een restaurant in een ander EU-land. McPaspoort is daarmee het grootste bedrijfsinitiatief dat de mobiliteit van werknemers bevordert.

Stimulans voor grotere mobiliteitscultuur
Vladimir Spidla, Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen: 'Ik ben blij dat McDonald's, een van de belangrijke werkgevers van jonge mensen in Europa, mobiliteit stimuleert met het McPaspoort. De mobiliteitscultuur is in Europa nu nog erg klein. De Europese Unie en de lidstaten hebben als belangrijke taak om alle burgers erop te wijzen dat werknemers het recht hebben om vrij te bewegen in de EU, ook nà het Jaar van de Mobiliteit van Werknemers. De ondersteuning daarbij van grote ondernemingen als McDonald's is van groot belang voor de ontwikkeling van een grotere mobiliteitscultuur. De Europese Commissie kan beleid stimuleren, maar dit beleid moet wel in de praktijk worden geïmplementeerd.'

Bijdrage aan persoonlijke ontwikkeling
'McDonald's is continu bezig met de training, opleiding en ontwikkeling van haar medewerkers', aldus Marjolein Reijs, Directeur Human Resources bij McDonald's Nederland. 'We vinden het niet alleen belangrijk om ze optimaal te laten functioneren bij McDonald's, maar ook om bij te dragen aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling in het algemeen. Het McPaspoort is een voorbeeld van onze inspanningen om de ontplooiing van medewerkers te bevorderen. We spelen hiermee ook in op de wens van veel van onze medewerkers om tijdelijk werkervaring op te doen in het buitenland.'

Een McDonald's medewerker die bij een restaurant in een ander EU-land wil werken, krijgt in samenspraak met zijn Manager voor verschillende vaardigheden een score op een schaal van 1 tot en met 5. Wie op alle onderdelen een score heeft van 3 of hoger, krijgt een McPaspoort en kan solliciteren bij een ander restaurant in de EU. In elk land stelt McDonald's een Nationaal Coördinator aan die de medewerker informeert over zaken die moeten worden geregeld, zoals het vervoer, woonruimte en een werkvergunning.

Over McDonald's Europa
McDonald's is de grootste restaurantketen in Europa, met meer dan 6300 restaurants en bijna 10 miljoen klanten per dag in 41 verschillende Europese landen. 62% van de McDonald's restaurants in Europa is in het bezit van en wordt gerund door onafhankelijke, lokale Franchisenemers.

Over het Europees Jaar van de Mobiliteit van Werknemers
Het Europees Jaar van de Mobiliteit van Werknemers (EJMW) heeft als doel Europese burgers bewust te maken van het recht van werknemers om vrij te bewegen tussen lidstaten en van de instrumenten die deze mobiliteit promoten. Op dit moment woont en werkt slechts 2% van de Europeanen in een ander EU-land dan hun vaderland. Deze situatie is de afgelopen 30 jaar grotendeels onveranderd gebleven. Informatie over de evenementen in het EJMW is te vinden op http://www.europa.eu.int/workersmobility2006.

= = =