Gemeente Zwolle
Zwolse omwonenden voortaan vooraf geïnformeerd over plaatsing zendmasten

De gemeente heeft onlangs afspraken gemaakt met de telecombedrijven (KPN, Telfort, T-mobiel, Orange, en Vodafone Libertel) over hoe ze bewoners in Zwolle betrekken bij hun eventuele plannen voor nieuwe zendmasten of het bijplaatsen van zendapparatuur in bestaande masten. De gemeente vindt het van groot belang dat bewoners actief geïnformeerd worden over alle aspecten van zendapparatuur voor UMTS.

Nieuwe zendmasten
De afspraak is nu dat de telecombedrijven in het geval van nieuwe zendmasten een informatiebijeenkomst voor bewoners organiseren. Tijdens zo´n informatiebijeenkomst informeren de telecombedrijven de bewoners over alle zaken van de (bij)plaatsing, zoals gezondheidsrisico´s, de precieze plek en wat de inbreng van bewoners kan zijn. Daarom zijn tijdens de informatiebijeenkomst ook andere partijen aanwezig, zoals het Antennebureau, eventueel de GGD en een eventuele eigenaar van een (flat)gebouw waarop een mast geplaatst zou kunnen worden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de telecombedrijven en is minimaal twee weken van tevoren bekend bij de bewoners. De bijeenkomst heeft plaats na 17.00 uur, om zoveel mogelijk mensen gelegenheid te geven aanwezig te zijn.

Bijplaatsing zendapparatuur
Ook in het geval van bijplaatsing van zendapparatuur worden bewoners geïnformeerd. Per geval wordt bepaald op welke manier betrokkenen op de hoogte worden gebracht. Als er bijvoorbeeld al eens een informatiebijeenkomst heeft plaatsgevonden, is een schriftelijke aankondiging meestal voldoende.