Ingezonden persbericht


Apple introduceert de nieuwe iPod
Speelfilms, games en een nieuwe, lagere prijs

Bunnik, 12 september 2006 ­ Apple introduceert vandaag de nieuwe iPod, 's werelds beste digitale muziekspeler en populairste draagbare videospeler. De nieuwe iPod heeft een kleurendisplay van 6,35 cm (2,5 inch) dat maar liefst 60 procent helderder en levendiger is. Daardoor kun je met deze nieuwe iPod al je favoriete tv- programma's en bioscoopfilms altijd en overal bekijken. De nieuwe iPod werkt naadloos samen met iTunes 7 en de iTunes Store (www.itunes.com), waar je nu meer dan 75 speelfilms, 220 televisieprogramma's en populaire videogames vindt die speciaal voor de iPod van de vijfde generatie zijn ontwikkeld. De nieuwe iPod is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 30 GB voor de nieuwe lage prijs van 249 Euro, en met een opslagcapaciteit van 80 GB, zodat je tot 20.000 nummers of 100 uur aan video's kunt opslaan, voor 399 Euro.

''s Werelds beste digitale muziekspeler heeft zich inmiddels ook ontwikkeld tot 's werelds populairste draagbare videospeler,' aldus Steve Jobs, CEO van Apple. 'Het display van de nieuwe iPod is helderder en levendiger, en de levensduur van de batterij is nu nog langer. Daardoor is iPod ideaal om overal en altijd naar je favoriete speelfilms en tv-programma's te kijken.'

De nieuwe iPod is voorzien van het door Apple gepatenteerde Click Wheel, het navigatiesysteem dat je heel nauwkeurig met één hand kunt bedienen. Verder werkt de nieuwe iPod naadloos samen met iTunes 7, waarmee je nu hele albums zonder haperingen kunt afspelen. Met de nieuwe zoek- en bladerfunctie van iPod vind je nu nog sneller en eenvoudiger de nummers die je wilt horen. Bovendien is deze iPod voorzien van de automatische synchronisatiefunctie van Apple, waarvoor patent is aangevraagd. Deze functie kopieert digitale muziek, podcasts, foto's, gesproken boeken, films, muziekvideo's en populaire televisieprogramma's automatisch naar je iPod en werkt je iPod steeds bij zodra je die op een Mac- of Windows-computer aansluit. Dankzij het schitterende kleurendisplay met hoge resolutie kun je op je iPod albumhoezen en diavoorstellingen bekijken terwijl je naar de muziek luistert, of video's bekijken en games spelen. Onder meer de volgende populaire videogames zijn speciaal voor de iPod van de vijfde generatie ontwikkeld: Bejeweled, Cubis 2, Mahjong, Mini Golf, Pac-Man, Tetris, Texas Hold'em, Vortex en Zuma. Deze games zijn allemaal verkrijgbaar bij de iTunes Store.

De gebruiksduur van de batterij van het model van 30 GB is maximaal 14 uur voor het afspelen van muziek en 3,5 uur voor het afspelen van video's. De gebruiksduur van de batterij van het model van 80 GB is maximaal 20 uur voor het afspelen van muziek en 6,5 uur voor het afspelen van video's.* De nieuwe iPod is bovendien voorzien van een knop waarmee je de helderheid van het scherm naar wens kunt aanpassen.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe iPods zijn wereldwijd verkrijgbaar bij de online Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple resellers. Het nieuwe model van 30 GB is in wit of zwart verkrijgbaar voor 249 Euro, en het nieuwe model van 80 GB is in wit of zwart verkrijgbaar voor 399 Euro. Alle iPod-modellen worden geleverd met een vernieuwde koptelefoon met oordopjes, voor optimaal comfort en een superieure geluidskwaliteit, en een USB 2.0-kabel.

Voor de nieuwe iPod zijn onder meer de volgende optionele accessoires verkrijgbaar: Universal Dock voor 39 Euro, Apple Remote voor 29 Euro, Apple iPod AV-kabel voor 19 Euro, de iPod Camera Connector voor 29 Euro en een nieuwe, compacte USB-lichtnetadapter voor 29 Euro, die bijna twee keer zo klein is als de vorige adapter en bij uitstek geschikt is om iPod onderweg op te laden.

Voor gebruik van iPod is het volgende vereist: een Mac met een USB 2.0-poort, Mac OS X versie 10.3.9 of hoger en iTunes 7.0 of hoger, of een Windows-pc met een USB 2.0-poort en Windows 2000 (Service Pack 4) of Windows XP Home of Professional (Service Pack 2) en iTunes 7.0 of hoger. Verbinding met internet is vereist en een breedbandverbinding wordt aanbevolen.


* De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Kijk voor meer informatie op www.apple.com/nl/ batteries. De muziekcapaciteit is gebaseerd op vier minuten per nummer en 128-Kbps AAC-codering; de werkelijke capaciteit is afhankelijk van het materiaal dat wordt opgeslagen. De fotocapaciteit is gebaseerd op voor iPod geschikte foto's die zijn overgezet vanuit iTunes. Het afspelen van video's is gebaseerd op iTunes-video's met een resolutie van 640x480.

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde desktops en notebooks, het besturingssysteem OS X, het iLife- programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitale-muziekrevolutie dankzij iPod, de draagbare muziekspeler, en de online iTunes Music Store.

(c) 2006 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPod, iTunes en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland

Telefoon: +31 30 659 3940
Mobiel: +31 6 538 65628
E-mail: bosman.j@euro.apple.com
Website: www.apple.com/nl