Stichting Natuur en Milieu

Hoe kan Nederland het beste bijdragen aan de energievoorziening in ontwikkelingslanden?

Publieksdebat met medewerking van minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking

Datum 13 september 2006
Tijdstip 14.00 17.30 uur (afsluiting met borrel) Locatie Ministerie van Buitenlandse Zaken, Den Haag

Gebrek aan energiebronnen maakt mensen onmachtig. Wie uren kwijt is aan hout sprokkelen of wie geen diesel heeft voor een motortje, kan heel veel dingen niet doen. Daarom heeft minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking in 2004 het doel gesteld dat Nederland 10 miljoen mensen in ontwikkelingslanden vóór 2015 aan moderne vormen van energie zal helpen.

Over de vraag hoe dat het beste kan, gaat het publieksdebat 'Energie voor armen' op 13 september 2006 in Den Haag. Het debat wordt georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu en NCDO, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Milieudefensie en WISE.

De doelstelling van minister Van Ardenne maakt veel enthousiasme los. Gebrek aan energie wordt algemeen gezien als een ernstige hinderpaal voor economische ontwikkeling, zowel voor landen als geheel, als voor individuen. Maar op de uitvoering van de '10 miljoen-doelstelling' bestaat kritiek.

De centrale vraag op het debat is: 'Met welke aanpak en soorten van energie zijn mensen in ontwikkelingslanden het meest geholpen om armoede te overwinnen en economische ontwikkelingen te bevorderen?

Het debat heeft tot doel om:

* de toegenomen aandacht voor het thema energy for development verder te bevorderen onder Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en NGOs;

* de Nederlandse discussie te faciliteren en te stimuleren over de vraag welke aanpak en vormen van energie(voorziening) de meeste armen toegang tot energie oplevert;

* het debat te stimuleren over de rol die respectievelijk de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en NGOs individueel dan wel gezamenlijk kunnen c.q. zouden moeten spelen in het realiseren van de doelstelling zoals geformuleerd door minister Van Ardenne.

Doelgroep
Nederlandse vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, actief op het thema energie en armoede zijn van harte welkom op het debat. Enkele zuidelijke experts zullen een bijdrage aan het debat leveren.


Publicatiedatum: 22-06-2006