Senternovem


Deventer 56-wijken excursie

Aanvangsdatum

13-09-2006

12.30 uur - 17.00 uur

De Rivierenwijk in Deventer is een bijzondere wijk uit de jaren vijftig. De wijk heeft een belangrijke rol vervuld in het huisvesten van de allereerste gastarbeiders, goede werkkrachten uit Groningen, Friesland en Drenthe.

Hierdoor groeide aan de rand van het historische centrum een nieuwe, groene woonwijk. In de jaren zestig kwam een grote stroom gastarbeiders uit Turkije en Marokko naar de Rivierenwijk. Inmiddels is de wijk toe aan een tweede jeugd. Het imago van de wijk is negatief. Door de eenzijdige samenstelling van de woningvoorraad en het
sterk gekrompen voorzieningenbestand wordt de Rivierenwijk steeds minder een wijk waar mensen vrijwillig willen wonen.

Gedragen vernieuwing...
De gemeente Deventer en woningbouwcorporatie Rentré Wonen hebben de handen ineengeslagen voor een grootschalige wijkvernieuwing. De bewoners van de wijk staan achter de wens om rigoureus in te grijpen. Maar het is voor hen ook een grote ingreep in hun bestaan en het roept vele gevoelens op. Onzekerheid en argwaan gaan vaak samen met plezier en nieuwe kansen. Al zijn er gemengde gevoelens, de betrokkenheid bij de wijk is groot. Dit maakt een grote groep bewoners tot actieve meedenkers.
Vanaf het begin zijn bewoners betrokken bij de wijkvernieuwing en is het project 'Kolonisten van de Wijk' gestart. Meningen en opvattingen zijn door en met bewoners in beeld gebracht. De Rivierenwijk kent 32 nationaliteiten. Zo kleurrijk als de wijk is, zo kleurrijk zijn de bijdragen van deze verschillende bevolkingsgroepen. De bewonerswensen voor de wijk zijn vertaald naar de Meetlat. Dit is een instrument om de plannen van de corporatie en gemeente aan te spiegelen. Inmiddels is de ontwikkelingsvisie voor de wijk vastgesteld door de gemeenteraad.

...gedurende het héle proces
De bewonersparticipatie gaat nu verder bij het maken van het stedenbouwkundig plan, het sociaal programma en het plan voor een nieuw wijkvoorzieningencentrum. Het is aan de woningcorporatie en de gemeente te zorgen dat de Meetlat wordt vertaald in concrete plannen. Hoe zorg je dat alle bewoners kunnen meedenken maar voorkom je een Poolse landdag? Hoe zorg je dat verschillende bewoners met verschillende geluiden in het proces betrokken worden? Deventer werkt aan een goede werkvorm waarin het constructieve proces van de inventarisatiefase wordt doorgezet in de planfase. Een proces dat niet kan zonder de inzet van de bewoners in de wijk.

Locatie

Deventer, Rivierenwijk

Toegangsprijs

55,- (excl.BTW)

Contact

Nirov, Reina van der Vlugt, 070-3028494

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie.
Wijzigingsdatum | 03-07-2006