Radboud Universiteit Nijmegen


Symposium over overheidsaansprakelijkheid

De gemeente aansprakelijk: wat te doen?!

Er was eens een stoeptegel die omhoogstak, een kadetrap die instortte, een vuurwerkfabriek die ontplofte... Sprookjes zijn het niet en de overheid is aansprakelijk voor de gevolgen. Gemeenten, de juridische wereld en het publiek moeten zich (blijven) buigen over deze actuele kwestie. Op 13 september 2006 organiseert de Stichting Beroepsopleiding Gemeentejuristen daarom een symposium over overheidsaansprakelijkheid onder voorzitterschap van prof. mr. drs. B.P.M. van Ravels van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Gemeentebestuurders en ambtenaren moeten goed op de hoogte zijn van hun aansprakelijkheidsrisico's, zowel wat betreft risico- als schuldaansprakelijkheid. Vanzelfsprekend geldt dat ook voor burgers, ondernemers en hun rechtsbijstandverleners. Tot voor kort werd bijvoorbeeld nauwelijks aandacht besteed aan aansprakelijkheid van gemeenten voor falend toezicht. Inmiddels is dat anders. Burgers en ondernemers trachten steeds vaker, onder het motto "pech moet weg" en "seek the deep pockets", gemeenten aansprakelijk te stellen.

Meer claims
Daarnaast bestaat de indruk dat de aansprakelijkheid van gemeenten voor vergoeding van schade veroorzaakt door rechtmatige gedragingen, de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen, met name in de sfeer van de ruimtelijke ordening. Daar staat tegenover dat er meer mogelijkheden zijn dan voorheen om de schadevergoedingskosten af te wentelen op een derde. De strafrechtelijke aansprakelijkheid van gemeenten, bestuurders en ambtenaren was nog niet zo lang geleden een betrekkelijk onontgonnen rechtsgebied. Inmiddels is ook daar verandering in gekomen.
Tijdens het symposium - dat in eerste instantie gericht is op gemeentejuristen, advocaten en magistratuur, maar ook open staat voor andere geïnteresseerden - besteden de sprekers ruim aandacht aan actuele thema's op het gebied van de bestuurs-, civiel- en strafrechtelijke overheidsaansprakelijkheid en wordt na elke voordracht gelegenheid geboden voor discussie. Na het volgen van het symposium zijn de deelnemers zich bewust van de aansprakelijkheidsrisico's en de daarmee gepaard gaande kosten.

Specialist
Dagvoorzitter is prof. mr. drs. B.P.M. van Ravels. Hij is hoogleraar overheid en onderneming aan de Radboud Universiteit Nijmegen en advocaat bij AKD Prinsen van Wijmen te Breda. Prof. Van Ravels is specialist in het bestuursrecht, waarbij de nadruk ligt op het overheidsaansprakelijkheidsrecht. Hij is onder meer voorzitter van de Besliscommissie Schadeschap Luchthaven Schiphol, is lid van de Commissie van Advies inzake de Waterstaatswetgeving en wordt regelmatig benoemd door verschillende arrondissementsrechtbanken als onafhankelijk adviseur. Daarnaast treedt hij op voor vele cliënten, waaronder locale en provinciale overheden, de centrale overheid, maar ook advocaten van andere advocatenkantoren.

Organisatie en inlichtingen
CPO | Juridisch Onderwijs voor
Professionals
in opdracht van de Stichting Beroepsopleiding Gemeentejuristen Bureau
Congressen

Postbus
10520

6500 MB Nijmegen

T: 024 - 361 30 90
F: 024 - 361 17 33
E: symposia@cpo.ru.nl
I: www.symposia.cpo.nl

Contactpersoon bij CPO | Juridisch Onderwijs voor Professionals Mw. W.R. Paulssen, opleidingsmanager Symposia