Technische Universiteit Delft

Zelfversterkend materiaal
31 augustus 2006 door M&C

Promotie van ir. C. de Ruijter: "Synthesis and Properties of Lyotropic Poly(amide-block-aramid) - Alternating Block copolymers"

13 september 2006 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Ir. C. de Ruijter | scheikundig ingenieur
promotor | Prof.dr. S.J. Picken (TNW)

Synthesis and Properties of Lyotropic Poly(amide-block-aramid) - Alternating Block copolymers
De doelstelling van het onderzoek beschreven in dit proefschrift is het bestuderen van blok co-polymeren bestaande uit alternerende rigide en flexibele segmenten om te kunnen worden toegepast als zelfversterkende materialen. Het idee achter dit onderzoek was de verwachting dat de rigide segmenten in het co-polymeer zouden fasescheiden en nematische domeinen zouden vormen. Deze domeinen zullen er vervolgens voor zorgen dat ook de flexibele segmenten worden georiënteerd. Dientengevolge zullen de georiënteerde flexibele segmenten stijver zijn in vergelijking met het standaard ongeoriënteerde flexibele polymeer en de mechanische eigenschappen beter, vandaar de term "zelfversterkend".

Om dit principe te bestuderen is een blok co-polymeer geselecteerd dat bestaat uit alternerende rigide poly(p-phenylene therephthalamide) (PPTA) en flexibele polyamide 6,6 (nylon 6,6) blokken. In dit proefschrift is aangetoond dat de polymeren vloeibaar kristallijn gedrag in geconcentreerd zwavelzuur vertonen als het aramide gehalte ten minste 50 mol% bedraagt. Van de vloeibaar kristallijne oplossingen zijn vezels gesponnen die veelbelovende mechanische eigenschappen vertonen. Door de combinatie van flexibele en rigide blokken die respectievelijk elasticiteit en stijfheid verschaffen zijn dit soort blok co-polymeren potentieel interessant in toepassing waarin een hoge-energie absorptie belangrijk is.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.