Universiteit van Amsterdam

Willem van Oranje was beter militair dan we denken


Promotie Geschiedenis


woensdag 13 september 10.00 uur

Het promotieonderzoek van Erik Swart betrof de door Willem van Oranje aangestuurde organisatie van het landleger van de Nederlandse rebellen tegen Filips II van Spanje vanaf 1568 tot ca. 1590. Hierin bestond een hoge mate van continuïteit met de Habsburgse legerorganisatie van voor de Nederlandse Opstand (in de moderne geschiedschrijving de benaming voor wat vroeger de Tachtigjarige Oorlog werd genoemd, in het bijzonder de beginjaren). Willem van Oranje voerde echter een aantal veranderingen door, die nodig waren om de steun van de Nederlandse steden te behouden. Hiertoe had hij beter gedisciplineerde soldaten nodig. Het succes van de Opstand was niet alleen te danken aan het falende beleid van Filips II, maar ook aan effectief verzet van de rebellen. Oranje was, aldus Swart, een beter militair dan tot dusverre is aangenomen. Het Staatse leger is niet door zijn zoon Maurits gecreëerd, maar bestond al toen deze stadhouder van Holland en Zeeland werd.

E. Swart: Krijgsvolk. Militaire professionalisering en het ontstaan van het Staatse leger, 1568-1590. Promotoren zijn prof. dr. H.F.K. van Nierop en prof. dr. H. Amersfoort.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.