Universiteit van Amsterdam

Staatsvorming in Nederlandse grenssteden


Promotie Geschiedenis


woensdag 13 september 12.00 uur

In de zestiende en zeventiende eeuw ontwikkelden de Noordelijke Nederlanden onder druk van de oorlog met de koning van Spanje een eigen leger en een staatsorganisatie. Griet Vermeesch nam in haar promotieonderzoek de bestuurlijke, fiscale en militaire organisatie van Gorinchem en Doesburg, twee grenssteden van de nieuwe staat, onder de loep. Vooral de grenssteden voelden immers de gevolgen van de oorlog. Op korte termijn moest blijken of de staat voldoende middelen bijeen kon brengen om gevechtskrachten te betalen en de organisatorische capaciteiten bezat om het gedrag van soldaten te beheersen en vestingwerken aan te leggen. Vermeesch toont aan dat de Republiek meer dan andere staten in deze taken slaagde; zo integreerden de garnizoenssoldaten ook beter in de burgermaatschappij. Dat was mogelijk dankzij de hoge inkomsten uit belastingen en een besluitvorming die op een brede maatschappelijke basis rustte. Dit proces van staatsvorming-van-onderop zorgde ervoor dat de defensie in een sterk staatsbestel geïntegreerd raakte.

Mw. G. Vermeesch: Oorlog, steden en staatsvorming. De grenssteden Gorinchem en Doesburg tijdens de geboorte-eeuw van de republiek (1570-1680). Promotor is prof. dr. H.F.K. van Nierop.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.