Provincie Gelderland

feestelijke overdracht gronden hierdense poort

In Gelderland werken veel partijen samen aan de realisatie van nieuwe natuur. De aankoop van de eerste 40 ha in de Hierdense Poort voor een nieuw natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten is een feit. Op 13 september vindt in Hierden de feestelijke overdracht plaats in aanwezigheid van alle samenwerkende partijen. Gedeputeerde Harry Keereweer, portefeuillehouder Landelijk Gebied, zal in het veld symbolisch 'de poort openen'. Onder toezicht van de notaris zal vervolgens de overdracht door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) aan Natuurmonumenten op ludieke én formele wijze worden bekrachtigd.

Met de overdracht van de gronden is een deel van de benodigde terreinen nu beschikbaar voor de realisatie van de ecologische poort. Belangrijke doelstelling van de Hierdense Poort is het laten aansluiten van de 'droge' en 'natte' natuurgebieden tussen Veluwe en Randmeren en deze overgangen ook zichtbaar te maken in het landschap.

De Hierdense Poort is een van de 8 ecologische poorten die de Veluwe met de omliggende natuurgebieden zullen verbinden. In 2005 hebben provincie Gelderland, Waterschap Veluwe, gemeente Harderwijk, gemeente Nunspeet, Vereniging Natuurmonumenten, Gelders Particulier Grondbezit en landinrichtingscommissie een verklaring getekend voor de financiering en uitvoering van de Hierdense Poort. Sinds die tijd is door de projectgroep en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) hard gewerkt. En nu is de eerste mijlpaal bereikt: de overdracht van de eerste 40 ha die Vereniging Natuurmonumenten gaat beheren.

Het programma van 13 september ziet er als volgt uit:

15.30 uur: ontvangst op Kasteel De Essenburgh, Zuiderzeestraatweg 199 te Hierden 15.45 uur: welkom door gedeputeerde Harry Keereweer 16.00 uur: schets inrichting nieuwe terrein Natuurmonumenten door regiodirecteur Arne Heineman 16.15 uur: wandelen naar natuurterrein Natuurmonumenten 16.30 uur: officiële overdracht gronden in aanwezigheid van de notaris en alle betrokken partijen 17.00 uur: retour naar De Essenburgh
17.15 uur: feestelijke afsluiting

Een kaartje met de ligging van Kasteel De Essenburgh en de veldlocatie is bijgevoegd. Graag aanmelden voor deze bijeenkomst bij Olga de Lange, Provincie Gelderland (tel. 026 - 359 95 35, e-mail o.de.lange@prv.gelderland.nl). Open Dag voor publiek
Aansluitend aan de officiële grondoverdracht organiseren de acht betrokken partijen op zaterdag 16 september een Open Dag voor het brede publiek. Op diverse locaties in het gebied wordt zichtbaar gemaakt welke partijen samenwerken aan realisatie van de Hierdense Poort en wat er in het gebied concreet gaat gebeuren. Hoofdlocatie van deze dag is Landgoed Hulsthorst (berichtgeving over de Open Dag volgt).