Ingezonden persbericht


13 september a.s. nieuw uitgave Europapark
Van Linie tot Euroborg & presentatie

Het Europapark is voor velen het gebied van
FC Groningen en het nieuwe voetbalstadion. Maar het Europapark staat voor veel meer dan alleen voetbal. Een gebied waar werken, wonen, schoolgaan en recreatie hand in hand gaan. Een nieuwe wijk, gebouwd in een omgeving met een rijke historie. In de uitgave Europapark - Van Linie tot Euroborg vertelt stadshistoricus Beno Hofman de eeuwenoude geschiedenis van deze plek, die voor het begin van de jaartelling.

Zo was de plek waar nu de huidige woonwijk De Linie is verrezen in de zeventiende eeuw een belangrijk verdedigingsbolwerk, de Helperlinie genaamd. Later was het gebied lange tijd het domein van de houtindustrie en waren er meerder molens te vinden. In de buurt van de huidige H.L. Wicherstraat stond houtzaagmolen De Zaaijer. Aan de zuid- en de westkant van die molen lag een balkgat, een plaats waar het ongezaagde hout in het water liggend bewaard kon worden. In de negentiende eeuw vond je in het gebied onder andere een drekstoep (een vuilverwerkingsplaats), een darmenzouterij en een bokkingdrogerij. Naast de boeiende historie belicht het boek uiteraard ook de recente ontwikkelingen, zoals de totstandkoming van woonwijk De Linie.

Vlaggenschip van het gebied is het stadion van FC Groningen, in de landelijke pers al respectvol betiteld als 'De Groene Kathedraal'. Er wordt in dit boek dan ook volop gevoetbald. De verscheidene stadions die in het verleden in de stad hebben gestaan, passeren de revue. Maar ook de bouw van het nieuwe stadion en de ingrijpende verhuizing van het Oosterpark naar de Euroborg worden belicht. Veel aandacht gaat uit naar het succesvolle eerste seizoen van de FC in hun nieuwe voetbaltempel - geïllustreerd met foto's van Andy Zuidema, huisfotograaf van de supportersvereniging van de FC.

Europapark - Van Linie tot Euroborg is het negende deel in de serie Groningen van alle tijden. In deze serie verschijnt eenmaal per jaar een nieuw deel naar aanleiding van een actuele gebeurtenis in de stad Groningen. Auteur Beno Hofman (1954) is historisch onderzoeker en publicist. Op zijn naam staan vele boeken, artikelen en radio-/ tv-programma's over de geschiedenis van Groningen. Europapark - Van Linie tot Euroborg is een kleurrijke en schitterend geïllustreerde uitgave. Het boek is vanaf 13 september a.s. in de boekhandel in de regio verkrijgbaar. Bestellen kan ook via www.inboekvorm.nl. Europapark - Van Linie tot Euroborg, Beno Hofman, ¤ 14,00, ISBN 9077548394
---

Noot voor de pers:

De presentatie van Europapark - Van Linie tot Euroborg zal op 13 september plaatsvinden in Brasserie Bites in de Media Centrale. Burgemeester Jacques Wallage zal bij die gelegenheid het eerste exemplaar overhandigen. Uiteraard is de pers bij deze gelegenheid van harte welkom.

Locatie: Helperpark 276A (In de Mediacentrale), 9723 ZA Groningen Datum: 13 september
Tijdstip: 13.00 uur

Voor meer informatie over de presentatie, het boek (bv beeldmateriaal) of de auteur Beno Hofman, kunt u contact opnemen met Kirsten Otten (0592-308405 of info@inboekvorm.nl).