Erasmus MC


07-09-2006: Huisartsen voorspellen op gevoel beloop nekklachten

Dit bericht betreft een promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Huisartsen volgen vooral hun gevoel bij het voorspellen van het beloop van acute nekklachten. Dit stelt Kees Vos in zijn proefschrift "Acute Neck Pain in General Practice" waar hij 13 september a.s. op promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Vos onderzocht een groep van 187 patiënten met acute nekpijn die zich meldden bij hun huisarts. Hij vervolgde deze groep gedurende een jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat de 29 betrokken huisartsen een betrouwbare inschatting kunnen maken van welke patiënten een goede kans op herstel hebben. Deze groep wordt door hen zelf behandeld. waarbij de patiënten onder andere adviezen over wenselijke houding en activiteiten krijgen. De resterende groep (51%) verwijst de huisarts door naar een fysiotherapeut.
Van alle patiënten blijkt na een jaar 47% nog steeds nekklachten te hebben.

Vos vraagt zich af op grond waarvan de huisarts gevoelsmatig op deze wijze handelt. Welke parameters gebruikt de huisarts hierbij? Als nadeel noemt Vos dat het op gevoel voorspellen van klachten niet leerbaar of overdraagbaar is op anderen. Hij pleit dan ook voor meer onderzoek naar nekpijn zodat er richtlijnen ontwikkeld kunnen worden voor de behandeling.

---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.