Erasmus MC


07-09-2006: Wacht klinisch onderzoeker zelfde lot als witte neushoorn?

Dit bericht betreft een oratie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam

"De klinisch onderzoeker wordt met uitsterven bedreigd net zoals de witte neushoorn en de korenwolf". Deze vergelijking maakt Dr. A.J. van der Lelij in zijn inaugurele rede op 13 september a.s. bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar endocrinologie aan het Erasmus MC te Rotterdam.

Van der Lelij geeft aan de hand van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen aan waarom de klinisch onderzoeker zo'n zeldzaam ras wordt. Met het verdwijnen van de klinisch onderzoeker zal er in de toekomst veel minder patiëntgebonden onderzoek plaatsvinden.

De macht van de specialist is volgens van der Lelij de laatste decennia steeds meer afgenomen. Als gevolg van het ontstaan van nieuwe managementlagen is het voor de specialist en de klinisch onderzoeker steeds moeilijker om zijn of haar eigen plan te trekken en bijvoorbeeld snel in te spelen op veranderingen van patiëntenstromen of op nieuwe behandelingmethoden. De klinisch onderzoeker loopt voortdurend aan tegen budgettaire beperkingen, immers al het extra onderzoek moet uit het reguliere afdelingsbudget bekostigd worden. Ook wordt deze geconfronteerd met de omvangrijke aanmeldings- procedures voor een onderzoek met een voldoende aantal patiënten. Zo vraagt Europese regelgeving om zo'n dertigtal verschillende documenten en formulieren in zestienvoud aangeleverd bij verschillende instanties, waarvan de Medisch Ethische Toetsingscommissie er één is. Het feit dat toekomstig medisch specialisten regionaal en roulerend over verschillende ziekenhuizen worden opgeleid staat haaks op de nadelige gevolgen die dit heeft op het doen van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Immers, zij zijn te kort aaneengesloten werkzaam in het Universitair Medisch Centrum. Dit voorkomt betrokkenheid bij lopende klinische onderzoeken. In de laatste tien jaar is er binnen Interne Geneeskunde praktisch niemand meer gepromoveerd op patiëntgebonden klinisch onderzoek. Van der Lelij pleit tijdens zijn oratie voor een planmatige aanpak om de klinisch onderzoeker in ere te herstellen. Anders valt te vrezen dat snelle doorbraken in de geneeskunde, zoals destijds die van de insuline behandeling voor diabetespatiënten, definitief tot het verleden gaan behoren.

---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.