Politie Limburg-Noord

Politie Roermond start 2e cursus voor burgers

Datum: 7-09-2006
Tijd bericht: 10:25
Plaats: Roermond
Het politiedistrict Roermond start woensdag 13 september met de tweede cursus "Politie voor burgers" in de gemeente Roermond. De cursus gunt netwerkpartners en contactpersonen in de gemeente Roermond een kijkje in de keuken van de politie. Het bovenliggende doel is om de cursisten te leren om zelf iets te doen aan veiligheid en leefbaarheid in hun eigen straat of wijk. De cursus bestaat uit 9 lessen en er zullen zestien personen aan deelnemen.

"De politie kan en wil het niet alleen" is een veelgehoorde kreet in dit tijdperk van integrale veiligheid. De politie kan en wil niet alleen verantwoordelijk zijn voor openbare orde en veiligheid. Vrijwel alle partners inclusief de burger hebben daaraan een bijdrage te leveren, onder regie van de gemeente. Om helderheid te verschaffen over wat men nu juist wel en niet van de politie kan en mag verwachten is er een cursus Politie voor Burgers ontwikkeld, naar een voorbeeld afkomstig uit de Amerikaanse communitypolicing. De cursus werd in 1999 in Nederland doorontwikkeld door de politieregio Gelderland-Midden in samenwerking met de Nederlandse Politie Academie.

Cursisten
Deelname aan deze cursus kan alleen op uitnodiging van de politie, er bestaat niet zoiets als een open inschrijving. De potentiële cursisten worden benaderd door de diverse gebiedsmentoren van de politie waardoor de groep gevarieerd wordt samengesteld. Er zullen zowel autochtonen als allochtonen, jongeren en ouderen, mannen en vrouwen en bewoners en professionals meedoen. Ze zijn afkomstig uit diverse Roermondse wijken en organisaties. Door deze manier van werving wordt er weer een impuls gegeven aan de integrale benadering van onveiligheids- en leefbaarheidsproblematieken waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid kent. In het kader van integrale veiligheid zijn er in Roermond diverse nieuwe ontwikkelingen geïmplementeerd vanuit de gemeente. Om de invloed van de burger in de veiligheidszorg te vergroten is het gewenst dat deze op de hoogte is van de (on)mogelijkheden van de politie. De politie krijgt daarnaast geregeld de vraag wat burgers - al of niet in een maatschappelijke functie - zelf kunnen doen aan het verbeteren van de veiligheid. Deze cursus geeft deze inzichten aan bestaande relaties en netwerkpartners. Het is zeker niet uitgesloten dat toekomstige cursussen wel een open inschrijving kennen.

Lessen
De avonden worden geheel verzorgd door politiemedewerkers uit het korps of district werkzaam in verschillende aspecten van het politiewerk. De gemeente Roermond en bureau Slachtofferzorg zullen acte de présence geven en een bijdrage leveren aan de lesavonden. Aan bod komen de volgende onderwerpen:
1. Organisatie en Bevoegdheden

2. Gebiedsgericht werken

3. Basispolitiezorg

4. Bereikbaarheid politie (bezoek meldcentrum, service-centrum en uitleg veiligheidsloket)

5. Aangifte, bureau werkvoorbereiding

6. Slachtofferzorg

7. Verkeer en Verkeers Handhaving Team

8. Tactische recherche en technische recherche
9. Drugs, Drugs Overlast Team

10. Waakzaamheid

11. Grootschalig optreden (ME)

12. Jeugdzorg, bureau HALT

13. Integrale veiligheid

14. Openbare orde en veiligheid

De cursisten ontvangen na afloop een certificaat. Uiteraard wordt de cursus geëvalueerd en de uitkomsten daarvan zullen worden gebruikt voor kwaliteitsverbetering van de vervolgcursus.