Ingezonden persbericht


PMontessorischool uit Drachten winnaar Jantje Beton Schoolpleinactie Optreden van popgroep CH!PZ op winnende schoolplein

De Montessorischool uit Drachten is de winnaar van de "Jantje Beton Schoolpleinactie". Jantje Beton heeft deze actie opgezet om scholen te stimuleren hun speelpleinen vaker en langer open te houden voor kinderen uit de buurt. Uit onderzoek van TNS NIPO en Jantje Beton is namelijk gebleken dat slechts 4 op de 10 kinderen na schooltijd kan spelen op een nabijgelegen schoolplein, terwijl hier wel meer behoefte aan is. Vandalisme en onveiligheid houden de meeste scholen tegen. Daarom startte Jantje Beton begin dit jaar deze actie en vroeg scholen die hun plein wél open houden op welke manier zij dit voor elkaar krijgen. Met de kennis van deze scholen brengt Jantje Beton eind dit jaar een folder uit, waarmee geïnteresseerden aan de slag kunnen gaan.

Bij de beoordeling van alle inzendingen heeft de jury vooral gekeken naar de wijze waarop bijvoorbeeld buurt, ouders en jongeren in het project betrokken zijn en hoe de openstelling in de avonduren is geregeld. De Montessorischool uit Drachten is dan ook als winnaar uit de bus gekomen omdat buurtbewoners, ouders en gemeente een rol hebben gehad bij de inrichting van het schoolplein. Door deze aanpak is het vandalisme flink teruggebracht en de sociale controle op het plein vergroot. Samenwerking met buurt en omwonenden, gemeente en ouders is daarbij cruciaal. Op woensdag 13 september a.s. krijgt de Montessorischool de prijs uitgereikt in de vorm van een schoolpleinfeest. Hoogtepunt van dit evenement is het optreden van de popgroep CH!PZ op het schoolplein in Drachten. Verder worden er voor de kinderen allerlei activiteiten georganiseerd op en om het schoolplein. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk kinderen uit de buurt komen spelen en genieten!

Ook de scholen die de tweede en derde plaats hebben veroverd, het RKBS Twickelo uit Delden respectievelijk OBS de Kolk uit Lutjewinkel, hebben een schoolplein waar kinderen uit de buurt kunnen spelen doordat verschillende partijen samenwerken. Zo werkt het RKBS Twickelo samen met een hovenier, de woningbouwvereniging en de ouderraad en geeft het OBS de Kolk jongeren en ouderen een rol in het bemiddelen bij eventuele incidenten. Deze scholen hebben met hun inzending een mooi speelpakket gewonnen, aangeboden door Nijha B.V. uit Lochem.

Overige informatie:
Op 13 september gaat tevens de Jantje Beton Loterij van start, die duurt tot en met 26 september. Kinderen van alle deelnemende scholen gaan dan op pad om loten te verkopen, aan familie, vrienden of buren. Dit doen ze voor Jantje Beton en voor hun eigen school. Alle scholen die meedoen mogen namelijk de helft van de opbrengst zelf besteden aan doelen die vallen binnen het concept van Jantje Beton.



Ingezonden persbericht