Time : 09:26:39
Date : 08 September 2006
Sender Name: CTB

TENTOONSTELLING 50/50* Noord-Zuid - 50 jaar Belgische ontwikkelingssamenwerking

Op initiatief van de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Armand De Decker, organiseert de Belgische Technische Coöperatie (BTC) van 13 september tot en met 28 oktober 2006 een tentoonstelling om 50 jaar Belgische samenwerking te vieren. De tentoonstelling zal op 12 september 2006 officieel worden geopend door HKH Prinses Astrid.

Dankzij de actieve medewerking van talrijke organisaties (zie lijst onderaan) krijgt de bezoeker een volledig beeld van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. 50/50 Noord-Zuid blikt terug in het verleden, maar toch is de tentoonstelling vooral op de toekomst gericht. Daarom wil ze in de eerste plaats, maar niet uitsluitend, jongeren aanspreken door ze kennis te laten maken met een dynamische sector die misschien wel nieuwe roepingen aanwakkert.

De tentoonstelling 50/50 Noord-Zuid wordt in de vorm van een parcours opgezet. Namelijk een parcours door de tijd heen dat naar de belangrijkste thema's en interventiemethoden verwijst die de afgelopen 50 jaar hebben gekenmerkt (van het ontstaan van het concept "ontwikkeling", duurzame ontwikkeling, Trade not Aid, conflictpreventie en gender tot de Millenium
Ontwikkelingsdoelstellingen). Maar ook een parcours in de ruimte om kennis te maken met een samenwerkingsproject in Vietnam. En bovenal is het een menselijk parcours waar ontmoetingen plaatsvinden met hen die, hier en ginds, een bijdrage leveren tot een rechtvaardiger wereld, tot meer evenwicht tussen Noord en Zuid. Tot slot wordt er tevens aandacht besteed aan het dagelijks leven om aan te tonen dat men ook hier, zonder grote middelen, veel kan bereiken. Aan het eind van het parcours kan de bezoeker in de huid kruipen van de minister van Ontwikkelingssamenwerking: wat zou hij doen als hij in diens schoenen stond?

50/50 Noord-Zuid is natuurlijk veel meer dan een tentoonstelling. Ernaast worden namelijk talloze evenementen, debatten, concerten, workshops enz. georganiseerd. Het volledige activiteitenprogramma is te vinden op www.expo5050.be.
Met name worden er middelbare scholen verwacht; de klassen zullen uitgenodigd worden zich via de website in te schrijven. Een leerzame quiz, speciaal ontwikkeld voor leerlingen tussen 14 en 18 jaar, die is opgesteld door de pedagogische teams van Kleur Bekennen en Annoncer la Couleur, zal aanleiding geven tot een actief bezoek; er zal pedagogisch materiaal op de website aan de leraren ter beschikking worden gesteld.

PERSUITNODIGING

De pers wordt uitgenodigd de opening van de tentoonstelling op dinsdag 12 september bij te wonen.
Ochtendprogramma:

- 9u45 tot 10u15: bezoek aan de tentoonstelling
- 10u15 tot 10u45: persconferentie in aanwezigheid van de heer Armand De Decker, minister van Ontwikkelingssamenwerking, en de heer Pierre de Maret, tentoonstellingscommissaris en rector van de ULB.
- 11u: officiële opening van de tentoonstelling door HKH Prinses Astrid

Conform het verzoek van de persdienst van het Koninklijk Paleis zullen enkel journalisten met een perskaart en met een geldige inschrijving toegang krijgen tot de tentoonstelling en tot de persbriefing.
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen bij
marie-christine.boeve@btcctb.org of telefonisch op het nummer 02/505 37 92.

Deelnemende organisaties:
11.11.11, Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV), Africalia, Annoncer la couleur, Coordination nationale d'action pour la Paix et la Démocratie (CNAPD), Centre National de Coopération au Développement (CNCD), Rode Kruis, Centre Universitaire pour le Développement (CUD), Algemene Informatiecycli van BTC, Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGOS), Fair Trade Center, ABVV, Handicap international, Vredeseilanden, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Justice et Paix, Kleur Bekennen, Max Havelaar, Médecins du Monde, Memisa, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Oxfam Solidariteit, Pax Christi Wallonie-Bruxelles, United Nations Development Programme (UNDP), Poseco, SOS Faim, Unicef, Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), Conseil Interuniversitaire de la Communauté française (CIUF), World Education Programme (WEP).

PRAKTISCHE GEGEVENS

· Plaats: Espace Jacqmotte, Hoogstraat 139 - 1000 Brussel
· Datum: Van 13 september tot 28 oktober, 2006 De tentoonstelling en bijbehorende activiteiten zijn volledig gratis!
· Openingstijden: Van maandag tot en met zaterdag: van 10u tot 18u Zondag: van 14u tot 18u

· Informatie: T. 02.505.18.05 - 02.505.18.40

· Reserveringen: expo5050@btcctb.org

· Website: WWW.EXPO5050.BE

Persdienst:
Guido Couck
T 02 505 37 01
F 02 502 98 62
E guido.couck@btcctb.org
www.btcctb.org.

URL: http://www.expo5050.be