Gemeente Heerlen

Jongeren bespuiten 40 meter muur in vml Sportschool Spoorsingel Cultuurklas Bernardinuscollege krijgt graffitispuitles

Leerlingen van de cultuurklas van het Bernardinuscollege in Heerlen krijgen woensdag 13 september a.s. les in het graffitispuiten. Onder leiding van Dave de Leeuw, student aan de Kunstacademie Maastricht, gaan ongeveer 30 brugklassers graffiti spuiten in de voormalige Sportschool aan de Spoorsingel. Dit graffitiproject is een initiatief van het Bernardinuscollege en Toon Hezemans van Tejohaas Productions; via dit project krijgen jongeren de kans om op een leuke manier ervaring op te doen met deze uiting van kunst.

Het Bernardinuscollege is dit jaar voor het eerst gestart met een cultuurklas. Het is de bedoeling dat deelnemers aan deze klas - brugklassers - na schooltijd op de woensdagmiddag met tal van kunst- en cultuuruitingen te maken krijgen. Tijdens een eerste bezoek van de leerlingen aan kunstencentrum Signe in de Willemstraat waarbij kennis is gemaakt met de hiphopcultuur, is het idee verder uitgewerkt om de brugklassers zélf aan de slag te laten gaan met graffiti. In overleg met de gemeente is gezocht naar een geschikte plek om de graffitiles en het spuiten uit te kunnen voeren. Deze plek is gevonden in het (gemeente)pand van de voormalige Sportschool aan de Spoorsingel. In het gebouw is 40 meter muur tot aan het plafond beschikbaar om bespuit te worden.

De gemeente ondersteunt het initiatief van harte: het stimuleren van de deelname van jongeren aan kunst en cultuur staat hoog op de Heerlense cultuuragenda.