Partij van de Arbeid


PvdA presenteert 'Meer tijd voor mensen' een

'Noodplan voor de Verpleeghuiszorg'


'Snel 2500 extra paar handen aan het bed en de menselijke maat als uitgangspunt'


Als de kwaliteit van de zorg voor ouderen en zwakkeren iets zegt over de conditie van de samenleving dan staan we er in Nederland beroerd voor. Ouderen zouden zich vanzelfsprekend gekoesterd moeten weten, maar de realiteit in veel van onze verpleeghuizen is anders. Bewoners lijden aan uitdroging, ondervoeding en doorligwonden. Om over het vastbinden in bed, de 'pyamadagen' en het ontbreken van enige privacy nog maar te zwijgen. De Partij van de Arbeid vindt dit volstrekt onacceptabel en eist dat er heel snel een einde komt aan deze schrijnende toestanden. Iedereen in Nederland heeft recht op fatsoenlijke en sociale verpleeghuiszorg.


Er moeten op korte termijn 2500 paar extra handen aan het bed komen. Daarom investeert de PvdA 275 miljoen euro extra in de verpleeg - en thuiszorg en nog eens 100 miljoen euro extra voor een verlofregeling voor mantelzorgers. Dat is een van de hoofdpunten uit 'Meer tijd voor mensen' een 'Noodplan voor de Verpleeghuiszorg' dat op woensdag 13 september aanstaande door Wouter Bos en Gerdi Verbeet wordt gepresenteerd in woonzorgcentrum Archipel in Almere.


Dit woonzorgcentrum staat wat de PvdA betreft model voor het verpleeghuis van de toekomst. Verpleeghuizen moeten minder ziekenhuis worden en meer een veilig en gezellig thuis. De menselijke maat moet uitgangspunt zijn. Waarom zou iedereen in het verpleeghuis hetzelfde moeten zijn? De PvdA wil dat mensen kunnen kiezen voor een standaardpakket of voor een pakket met bijvoorbeeld meer woonruimte, een glas wijn bij het eten en meer individuele activiteiten tegen een hoger tarief.


Er moet ingrijpend vernieuwd worden in gebouwen en organisatie van de zorg. Het aantal verpleeghuisplaatsen moet worden verdubbeld. In 2010 heeft wat de PvdA betreft iedere bewoner van een verpleeghuis een eigen kamer.
Deze vernieuwing moet ingebed worden in gehele verbetering van de ondersteuning van hoogbejaarde ouderen. Verpleeghuizen moeten worden gekoppeld aan zorgsteunpunten in de wijk. De PvdA legt de regie voor de hele ouderenzorg op het lokale niveau. Plaatselijke en op maat gesneden initiatieven moeten ruim baan krijgen.


De pers is woensdag 13 september aanstaande van 10. 00 uur tot 11.30 uur van harte welkom in grand café De Ziel van Woonzorgcentrum Archipel in Almere (adres: Poëziestraat 166. Telefoon: 036 5481700). Wouter Bos en Gerdi Verbeet zullen het eerste exemplaar van het 'Noodplan voor de Verpleeghuiszorg' overhandigen aan Anne-Mei The. Zij is als antropoloog en jurist verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze verricht onderzoek naar de beslissingen rond het levenseinde en is auteur van 'In de wachtkamer van de dood'.


Meer informatie Gerdi Verbeet: 06 - 18305921

PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800