Gemeente Den Haag

Op 13 september start de gemeente Den Haag de lokale publiekscampagne 'Den Haag tegen terrorisme'. De campagne is in lijn met de landelijke campagne 'Nederland tegen terrorisme', die begin dit jaar van start ging. Met de campagne wil de gemeente de inwoners en bezoekers van Den Haag laten zien dat ook in de stad Den Haag professionals samenwerken om de kans op een terroristische aanslag tot een minimum te beperken.

Dit gebeurt binnen de gemeentelijke organisatie zelf en in samenwerking met de brandweer, de politie, de geneeskundige hulpverlening, het Openbaar Ministerie, de vervoersbedrijven en het rijk. Burgemeester Deetman: "Elke dag wordt er in Den Haag geoefend op allerlei scenario's. Door de politie, de brandweer en zelfs de mensen van het openbaar vervoer. Niet omdat we denken dat er ieder moment iets kan gebeuren, maar àls er iets gebeurt, dan zijn we voorbereid."

Verder wil de gemeente met de campagne aangeven wat burgers zelf kunnen doen. De gemeente vraagt aan haar inwoners om alert te zijn en om verdachte situaties te melden. Burgemeester Deetman: "Met deze campagne willen we duidelijk maken waar je op moet letten, en wat je kunt doen in een verdachte situatie: de politie bellen! Vaak zijn afwijkende dingen volstrekt verklaarbaar, maar soms is het mis. En daar moeten we alert op zijn met z'n allen."

De campagne start op 13 september met posters op publiciteitsborden met daarop de tekst:

Ook in de stad Den Haag werken professionals samen tegen terrorisme Ziet u iets verdachts?
Bel 1-1-2

Achtergrondinformatie over de campagne is te vinden op de gemeentelijke website www.denhaag.nl. De posters in de stad blijven tot 20 september hangen. De lokale campagne loopt, evenals de landelijke campagne, in principe de komende twee jaar door. In deze periode zullen op gezette tijden posters in de stad verschijnen en worden er spotjes uitgezonden op de regionale/lokale radio. Verder zal er met enige regelmaat aandacht voor het thema zijn in de gemeentelijke media.

De gemeente Den Haag werkt samen met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, de Nederlandse Spoorwegen en Schiphol in de landelijke publiekscampagne 'Nederland tegen terrorisme'. De lokale campagne is hiervan afgeleid.