Publicatiedatum: 13 september 2006

Investeringsimpuls Almere gaat snel van start

Het college van Gedeputeerde Staten wil nog dit jaar van start met het provinciale investeringsprogramma voor Almere. Het college stelt aan Provinciale Staten voor een convenant met Almere te sluiten voor een investeringsprogramma van in totaal 100 miljoen euro.

Het programma is bedoeld om Almere de komende tien tot vijftien jaar te helpen zich te ontwikkelen tot grote stad met een eigen profiel binnen de Noordvleugel van de Randstad en met een grootstedelijke uitstraling naar het overige deel van de provincie Flevoland. Projecten die vanuit dit fonds worden betaald, moeten buiten de reguliere taken van provincie en gemeente vallen. Het is dus echt een extra impuls voor de stad.

De investeringen concentreren zich op vijf thema's, die samen met de gemeente Almere zijn vastgesteld: versterking van de economische structuur, versterking hoger- en beroepsonderwijs, meer voorzieningen, verbetering van de groenblauwe structuur in en om Almere en oplossen van knelpunten in de infrastructuur.

Het is de bedoeling dat de investeringen vanuit de provincie ook anderen stimuleren om meer te doen voor Almere. Rijk, Europese Unie, private partijen en instellingen op bijvoorbeeld het gebied van onderwijs en zorg worden uitgedaagd om samen met de provincie extra te investeren in de stedelijke kwaliteit van Almere.

De komende maanden zullen de eerste projecten die vanuit het nieuwe investeringsfonds worden gefinancierd, worden uitgewerkt en daarna gepresenteerd.

Provinciale Staten bespreken het voorstel voor het
investeringsprogramma voor Almere in de Statenvergadering van 5 oktober aanstaande. Als Provinciale Staten en de gemeenteraad van Almere met het voorstel instemmen, zal een convenant tussen de provincie Flevoland en de gemeente Almere worden gesloten.