Publicatiedatum: 13 september 2006

Provinciale subsidie van 50.000 euro voor opvang jongeren met achterstandspositie

De provincie Flevoland verstrekt 50.000 euro subsidie aan twee opvangvoorzieningen voor jongeren met een achterstandspositie in Flevoland. Het gaat om Foyer de Jeunesse (40.000 euro) en Kangoeroewonen (10.000 euro). De projecten zijn gevestigd in Almere, maar zijn bestemd voor jongeren uit de gehele provincie. Beide projecten moeten eind 2006 gerealiseerd zijn.

De provincie levert met de subsidie een bijdrage aan het verbeteren van het voorzieningenaanbod voor jongeren met een achterstandspositie, met name voor zwerfjongeren. Geschat wordt dat in de provincie Flevoland ongeveer 100 zwerfjongeren leven, van wie zo'n 50 in Almere, 40 in Lelystad en 10 in de overige gemeenten.

Het project Foyer de Jeunesse (ook wel Room4U genoemd) is een woon-, leer- en werkproject voor jongvolwassenen tussen de 17 en 27 jaar. Het gaat om kwetsbare jongeren met een beperkte zelfredzaamheid, die op het gebied van onderwijs een achterstandspositie hebben, onvoldoende tot geen startkwalificaties tot de arbeidsmarkt hebben en die ondersteuning nodig hebben op het gebied van wonen, leren en werken. Een foyer is een vorm van jongerenhuisvesting waarin jongeren kunnen wonen en werken aan hun toekomst. De Foyer start met 30 plaatsen en kan uitbreiden tot 60 plaatsen in 2007.

Het project Kangoeroewonen is bedoeld voor zwerf jongeren tussen de 15 en 25 jaar met een psychiatrische en/of verslavingsproblematiek. Vanuit de beschermde woonomgeving werken de jongeren aan het verbeteren van hun sociale netwerk. Ook leren ze beter omgaan met aandoeningen als schizofrenie. Kangoeroewonen start met 24 woonzorgplaatsen en zal uitbreiden tot 50.

Vanuit beide projecten wordt nauw met elkaar samengewerkt. Daarnaast worden andere organisaties betrokken zoals woningbouwcorporaties, Kwintes (woonbegeleiding), noodopvang Perspectief, De Meregaard (GGZ-instelling), Dagactiviteiten centrum Almere, Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs en de politie. Door deze samenwerking kunnen Flevolandse jongeren met een achterstandspositie in de breedte goed worden ondersteund.