Publicatiedatum: 13 september 2006

Aanpak wegenstructuur Ens

De provincie Flevoland gaat de komende jaren, samen met de gemeente Noordoostpolder, de wegenstructuur Ens aanpakken. De hoeveelheid verkeer op De Baan in Ens wordt verminderd, waardoor de leefbaarheid in het dorp wordt verbeterd. Bovendien wordt het tuinbouwgebied en het bedrijventerrein beter bereikbaar.

Op dit moment wordt De Baan in Ens nog steeds drukker. Er komt meer doorgaand verkeer en de ontwikkelingen in het tuinbouwgebied Ens-zuid en van het bedrijventerrein zorgen voor meer vrachtverkeer. De verkeersveiligheid in het centrum van het dorp neemt af en de oversteekbaarheid van De Baan wordt moeilijker.

De openstelling van de N50 tussen Ens en de Ramspolbrug in 2009 biedt de mogelijkheid om de wegenstructuur Ens te verbeteren. Provincie en gemeente hebben afgesproken om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Een belangrijke verbetering wordt bereikt door de aanleg van een rondweg aan de noordzijde van Ens. Deze rondweg kan ook een belangrijke rol spelen voor de ontsluiting van het bedrijventerrein en van de toekomstige uitbreidingen van het dorp aan de oostzijde.

De provincie wil over het tijdstip van aanleg en de financiering van de rondweg met de gemeente Noordoostpolder afspraken maken. Dit jaar nog wordt een studie uitgevoerd naar de beste plaats van de rondweg. Als eerste fase van de rondweg wordt in 2009 een nieuwe weg aangelegd tussen het bedrijventerrein en de Kamperweg. Later wordt deze doorgetrokken als rondweg.

De gemeente Noordoostpolder gaat zorgen voor een nieuwe verbindingsweg tussen de Kamperweg en de Enserweg. Een belangrijk deel van het (vracht)verkeer van en naar het tuinbouwgebied zal hier dan gebruik van maken en niet meer van De Baan. Deze weg kan in gebruik worden genomen na de openstelling van de N50 in 2009.

De aanleg van de beide nieuwe ontsluitingswegen leiden in 2009 tot minder verkeer op De Baan. De belangrijke vermindering van het verkeer moet echter komen van de rondweg (2010/2015). Op korte termijn zal de situatie iets verbeterd worden door de aanleg van twee zebrapaden.