Ingezonden persbericht

Aon introduceert eerste verzekering tegen vernietiging bouwvergunning

Verzekering levert bouwprojecten jaar tijdwinst op

Rotterdam, 13 september 2006 - Verzekeringsmakelaar Aon Nederland biedt vanaf vandaag als eerste een verzekering die het risico van vernietiging van bouwvergunningen in (hoger) beroep afdekt. Financiers krijgen met de 'Bouwvergunningverzekering' van Aon aanmerkelijk eerder de garantie dat hun geïnvesteerde geld niet verloren gaat. Hierdoor kunnen bouwprojecten een stuk sneller starten en winstgevend worden. De verzekering kan tot meer dan een jaar tijdwinst opleveren voor bouwprojecten.

De Bouwvergunningverzekering van de Mergers en Acquisition Group van Aon Nederland dekt de schade die financiers oplopen bij het vernietigen van een bouwvergunning. Na de verstrekking van een bouwvergunning, kan deze nog door drie instanties worden vernietigd, te weten B&W, de Bestuursrechter en de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State. Zolang de vergunning niet onherroepelijk is, lopen financiers het risico dat de bouwvergunning alsnog wordt vernietigd in beroep of in hoger beroep. Dit kan tot uitstel van de winstgevendheid of zelfs kapitaalvernietiging leiden.

De verzekering dekt het risico van vernietiging door de Bestuursrechter en de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State. Hiermee is het risico van de financier afgedekt. Financiers kunnen na goedkeuring van B&W beginnen met de financiering van projecten, waardoor projectontwikkelaars en opdrachtgevers een jaar tot anderhalf jaar eerder van start kunnen gaan.

Schade
De schade door afwijzing van een bouwvergunning loopt uiteen. Te denken valt aan het verschil in marktwaarde van het stuk grond bij aankoop en de waarde na afwijzing van de bouwvergunning. Maar ook de extra verschuldigde rente over de hypotheek van de verzekerde, of de kosten die gemaakt zijn voor personeel, materieel, ontwerp en eventueel gemaakte kosten voor de bouw en het verwijderen van de opstallen vallen hieronder. Normaal verstrekken de meeste investeerders (zoals banken) pas geld als alle beroepsmogelijkheden zijn doorlopen, wat voor lange looptijden kan zorgen.

Windmolenpark
Aon heeft de Bouwvergunningverzekering ontworpen naar aanleiding van de bouw van een windmolenpark in De Koegorspolder te Terneuzen. Zoals gebruikelijk wilden geldschieters pas investeren nadat de bouwvergunning onherroepelijk was geworden. Uit onderzoek van Aon is gebleken dat er bij windmolenparken ongeveer 2% van de bij de rechtbank voorgelegde gevallen vernietigd wordt. Dankzij de oplossing van Aon kreeg de financier echter de garantie dat het geïnvesteerde geld niet verloren zou gaan, waardoor een jaar eerder dan gepland met de bouw kon worden begonnen.

"Het windmolenproject is kenmerkend voor de bouwwereld," zegt Dirk van der Meulen, director van Aon Mergers & Acquisitions Group. "De huidige bouwvergunningregeling zorgt in Nederland vaak voor vertragingen, aangezien financiers willen wachten tot een definitieve goedkeuring. Met de Bouwvergunningverzekering wordt dit risico afgedekt, wat zorgt voor een aanmerkelijke tijdwinst. Projectontwikkelaars en investeerders kunnen eerder beginnen met bouwen en daardoor eerder winst maken."

Aon Nederland
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 13 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 46.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: http://www.aon.nl.

Voor verdere pers- en achtergrondinformatie
Aon Nederland
Ulrika Lundgren
Press Officer
T: (010) 448 75 22
E: ulrika_lundgren@aon.nl Of:
Sterk Werk Communicatie
Sietse Pots
PR Coördinator
T: (010) 456 78 49
E: sietse.pots@sterkwerk.nl