>

Den Haag, 13 september 2006

VRAGEN VAN HET LID ARIB (PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

OVER ONJUISTE DECLARATIES VAN SCOPIEËN

1. Bent u op de hoogte van het artikel Veel poliklinische scopieën onjuist gedeclareerd ?*

2. Herinnert u zich dat u in antwoord op mijn vraag ** of ziekenhuizen zich calculerend zullen opstellen en waar mogelijk een DBC zullen laten kiezen met een hogere prijs, zegt dat ziekenhuizen zich niet calculerend zullen opstellen? Zou u dit antwoord nu weer geven?

3. Is het waar dat ziekenhuizen artsen aanzetten om bij de endoscopie voor derden een DBC te registreren, omdat het aantal poliklinische bezoeken terugloopt als de scopie als verrichting wordt geregistreerd?

4. Is het waar dat het voor de portemonnee van artsen gunstiger is een scopie voor derden als DBC te declareren, omdat het aantal eerste kliniekbezoeken wordt gehanteerd als verdeelsleutel en zij uiteindelijk minder uit de lumpsum krijgen als ze het CTG-tarief declareren? Zo ja, wat vindt u hiervan?

5. Is het waar dat ongeveer de helft van de maagscopieën bewust op een verkeerde manier wordt gedeclareerd?

6. Hoeveel geld is naar schatting ten onrechte gedeclareerd, gezien het feit dat dit scopieënprobleem al langer bestaat?

7. Bent u nog steeds van mening dat de huidige DBC-systematiek niet fraudegevoelig is en dat vanaf 1 januari 2008 zorgaanbieders en verzekeraars moeten onderhandelen over vrije prijzen voor het grootste deel van de ziekenhuiszorg?

8. Denkt u dat het zinvol is nu de uitbreiding van verdere liberalisering van de prijsvorming voor te bereiden, in plaats van ervoor te zorgen dat het nu bestaande systeem transparant en niet fraudegevoelig meer is?

9. Hoe gaat u deze onterechte declaraties aanpakken en in de toekomst voorkomen?

* Medisch Contact , 8 september 2006, 61 nr. 36 ** Tweede kamer vergaderjaar 2005-2006, Aanhangsel 3376