Gemeenten willen ruimte voor armoedebestrijding

Vng

Gemeenten willen ruimte voor armoedebestrijding

Uit het onderzoek 'Inventarisatie armoedebeleid G27' blijkt dat gemeenten royaal hun verantwoordelijkheid ten aanzien van armoedebestrijding nemen. Belangrijke conclusie uit het onderzoek is dan ook dat de meeste gemeenten in 2005 veel meer geld aan armoedebestrijding hebben uitgegeven dan zij van het Rijk hebben ontvangen via het zogenaamde fictieve budget bijzondere bijstand. Toch wil de VNG dat gemeenten nog meer mogelijkheden krijgen om de armoede te bestrijden.

Gemeenten moeten in staat gesteld worden de armoede te bestrijden door maatwerk te kunnen leveren voor kwetsbare groepen in de samenleving. Daarom pleit de VNG al geruime tijd voor:


- Verhoging van de bijstandsuitkeringen, waardoor de koopkracht van de minima wordt verbeterd,

- Herinvoering van de categoriale bijzondere bijstand, om minima effectief te ondersteunen. Het niet-gebruik van regelingen kan hierdoor effectief worden tegengegaan.
- Aanpassing van de Wet werk en bijstand om de langdurigheidstoeslag uit te breiden, zodat iedereen die al vijf jaar of langer moet rondkomen van een minimuminkomen een toeslag krijgt die zij hard nodig hebben. De VNG heeft hiervoor al in februari 2006 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer aangeboden. In dit voorstel wordt ook geregeld dat gemeenten de toeslag voortaan automatisch kunnen toekennen in plaats van alleen op aanvraag. Hierdoor zullen meer mensen die recht hebben op de toeslag deze daadwerkelijk ontvangen.

De afgelopen jaren is het aantal huishoudens dat moeite heeft om rond te komen, sterk gestegen. De armoedeproblematiek in Nederland staat dan ook hoog op de agenda voor de komende landelijke verkiezingen. Gemeenten hebben een zorgplicht voor mensen in nood en door de nabijheid zijn gemeenten in staat de problemen van mensen in nood te onderkennen en hiervoor maatwerk te leveren. Gemeenten kunnen dat echter niet alleen. De VNG wil dat gemeenten door het Rijk daadwerkelijk in staat worden gesteld hun zorgplicht naar hun burgers beter waar te maken. Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat in Nederland de problematiek rondom armoede verder toeneemt.

Den Haag, 12 september 2006