Partij van de Arbeid


Kamervragen over uitvoering van de motie inzake het gratis bezoek aan rijksgesubsidieerde musea
Vragen van de leden Nijs (VVD), Leerdam (PvdA) en Vergeer (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


* Is het juist dat u op de Uitmarkt in Amsterdam op 27 augustus heeft gezegd dat u de aangenomen motie over het mogelijk maken van gratis bezoek voor Nederlandse belastingbetalers en hun kinderen aan de vaste collectie van rijksgesubsidieerde musea (27470, 30300 VIII nr. 11) niet zal uitvoeren? Zo nee, wat heeft u dan wel gezegd?
* Hebt u gezegd: 'De jeugd zal niet gauw naar zo'n vaste collectie van een rijksmuseum gaan, en met die cultuurpas kunnen ze overal terecht'? Waarop baseert u deze uitspraak?
* Hebt u met bovenstaande uitspraken het kabinetsstandpunt geformuleerd?
* Zo nee, wat is dan wel uw standpunt over gratis toegang tot rijksmusea en specifiek over de motie-Nijs c.s.? Zo ja, zou het niet zo moeten zijn dat de Kamer daar eerst of op zijn minst tegelijk over wordt ingelicht?
* Beschouwt u het als een normale gang van zaken om een aangenomen motie zonder opgaaf van reden niet uit te voeren?
* Welke argumenten voert u aan om het voorbereidende werk waarnaar wordt gevraagd in bovenstaande motie (met de strekking dat de regering op basis van de herijking van museumsubsidies een subsidiebesluit voor de voormalige rijksmusea voorlegt, waarin gratis entree tot de vaste collectie voor alle Nederlandse belastingbetalers en hun kinderen wordt geregeld op een zodanige manier dat dit bij de eerstvolgende toekenning van de subsidiebeschikkingen van kracht is), niet op te pakken, temeer dit pas in 2008 in zou kunnen gaan?