Staatsbosbeheer

12 september 2006

De theatervoorstellingen 'Bloedbanket' van Smeedwerk Locatie-Theater op Fort bij Rijnauwen bij Utrecht zijn geannuleerd vanwege het paringsritueel van vleermuizen. In het kader van de Nationale Fortenmaand zouden deze maand vanaf de try-out op 13 september en de première op 14 september maar liefst vijftien voorstellingen worden gespeeld op deze unieke locatie.

Vorige week bleek uit een vleermuisonderzoek ter plaatse dat de vleermuizen dit jaar vroeger dan verwacht zwermgedrag vertonen ten behoeve van hun paringsritueel. Op basis van dit nieuwe inzicht van de Vereniging Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming (VZZ) zou het doorgaan van de voorstelling in deze periode volgens forteigenaar Staatsbosbeheer te grote risico's geven voor de vleermuispopulatie. De vleermuizen genieten stevige wettelijke bescherming op basis van de Europese Habitatrichtlijn en de Flora en Faunawet. Hierdoor werden de eisen aan de te bespelen ruimten van het fort dusdanig aangescherpt, dat Smeedwerk Locatie-Theater het artistieke niveau van de voorstelling niet meer kan waarborgen. Vanwege het korte tijdsbestek tot aan de eerste voorstelling, waren er geen alternatieven op Fort Rijnauwen meer mogelijk.

Natuur en cultuur
Onverwachte botsingen tussen cultuur en natuur als deze zijn in de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te vermijden door meer kennis te vergaren over de vleermuizen. Daarom is het nu lopende vleermuisonderzoek in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ook gestart. Het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie wil onder het motto behoud door ontwikkeling cultuur en natuur samen laten gaan door regelmatig kunst, cultuur en evenementen te organiseren op de forten. Alle betrokken partijen betreuren dat dit nu niet gelukt is. Het tussenresultaat van het onderzoek van de VZZ vorige week is hiervoor aanleiding geweest. Smeedwerk Locatie-Theater, Staatsbosbeheer en Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie doen er alles aan de voorstellingen te verplaatsen naar de zomer van 2007. Iedereen die al een kaartje gekocht heeft voor de voorstelling Bloedbanket op Fort Rhijnauwen kan de kostprijs bij het verkoopadres Ticket Service terugkrijgen. Klanten worden hier ook apart over geïnformeerd.

Over de voorstelling
De Amerikaanse regisseur George Isherwood wilde Bloedbanket juist voor het voetlicht brengen op Fort Rhijnauwen. Hij maakte een multidisciplinaire voorstelling vrij naar Macbeth van Shakespeare. Fort bij Rijnauwen is een prachtige verdedigingsvesting die hem de inspiratie gaf om een enscenering te maken die optimaal gebruik maakt van de bijzondere ruimtes. Daardoor werd het mogelijk om het verhaal niet alleen te vertellen, maar ook te beleven op deze locatie. De cast ging deze uitdaging aan, ondersteund door zingende amateur-spelers. Smeedwerk stelt alles in het werk om het onderhuidse te benoemen, het onbenoembare voelbaar te maken en het onzegbare te verbeelden. Totaaltheater met de omgeving als stille getuige.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een vijf kilometer brede verdedigingslinie aangelegd tussen 1815 en 1940, was in tijd van oorlog onder water te zetten. Waar dat niet kon, verrezen forten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch, bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden. Talloze kazematten, sluizen en groepsschuilplaatsen vormen de in totaal bijna duizend verbindingselementen. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 werd de Waterlinie voor het laatst in stelling gebracht. Daarna verloor de Linie zijn militaire functie. Vanaf 1999 geldt de Nieuwe Hollandse Waterlinie als Nationaal Project, welke zich ten doel stelt de Nieuwe Hollandse Waterlinie als onderdeel van het Nederlands cultureel en landschappelijk erfgoed tot een herkenbare ruimtelijke eenheid te maken en duurzaam in stand te houden. Hiertoe zullen eigentijdse functies zoals recreatie, waterbeheer, landbouw, natuur, verkeer en vervoer aan de Linie worden toegevoegd. Behoud door ontwikkeling vormt hierbij uitgangspunt.

Fortenmaand
September is de Nationale Fortenmaand. Voor de 13e keer openen dan weer een groot aantal forten hun deuren voor iedereen! Speciaal tijdens de fortenmaand zijn er rondleidingen, wandelingen, excursies, toneelvoorstellingen, kinderactiviteiten en nog veel meer.