Gemeente Hengelo

Rapportage luchtkwaliteit

In de Europese Unie zijn normen afgesproken voor de luchtkwaliteit. Nederland heeft deze afspraken wettelijk vastgelegd in het Besluit luchtkwaliteit. Het doel van dit Besluit is het beschermen van mens en milieu tegen de negatieve effecten van luchtverontreiniging.

In het Besluit zijn onder andere grenswaarden opgenomen voor een zestal luchtverontreinigende stoffen, te weten: zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO), benzeen (C6H6), lood( Pb) en zwevende deeltjes (fijn stof). De gemeente is verantwoordelijk voor het beoordelen van de luchtkwaliteit binnen de gemeentegrenzen.

Uit de rapportage van de luchtkwaliteit in Hengelo over 2005 blijkt dat op bepaalde plaatsen langs de wegranden de grenswaarde voor fijn stof wordt overschreden. Bij woningen wordt deze grenswaarde niet overschreden. Van de andere vijf stoffen worden in Hengelo de grenswaarden niet overschreden.

De overschrijdingen van de grenswaarden voor fijn stof zijn minder dan in 2004. Bovendien zijn de overschrijdingen niet zo groot dat de gemeente zelf maatregen moet treffen. Fijn stof is vooral een landelijk probleem en moet door landelijke maatregelen worden teruggedrongen (bijvoorbeeld door het verplicht stellen van roetfilters op dieselautos).