Partij van de Arbeid


Kamervragen over plannen vliegveld Soesterberg en omgeving
Vragen van het leden Blom en Depla (beiden PvdA) aan de minister van Defensie en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij


* Bent u van plan, na het verlaten van het vliegveld Soesterberg en andere werkplekken door Defensie, deze gebieden schoon op te leveren, ontdaan van gebouwen en andere stenen voorzieningen en van bodemverontreinigingen?
2. Zo ja, tot op welk niveau (ten behoeve van welke functie) gaat u saneren? 3. Is het u bekend welke kosten moet Defensie maken om het vliegveld schoon op te leveren en de functie naar elders over te brengen? 4. Is het u bekend wat de verwachte opbrengsten voor Defensie uit verkoop en overdracht van de militaire complexen in en rond Soesterberg zullen zijn? 5. Kunt u aangeven hoe de samenhang tussen de prijs en de wijze van oplevering is? Gaat u het voor de hand liggende principe hanteren dat de prijs lager is als na vertrek van Defensie de overblijvende kosten van de sanering (bodem, sloop) hoger zijn? 6. Is het u bekend dat vliegbasis Soesterberg volgens het Streekplan Provincie Utrecht volledig binnen de EHS valt? 7. Klopt het dat het principe "niet bouwen tenzij..." gehanteerd wordt voor EDHS? Zo ja, hoe verhoudt de ligging in de EHS zich tot het uitgangspunt dat de kosten van sluiting gefinancierd moet worden met opbrengsten uit rode ontwikkelingen? 8. Kunt u aangeven op welke wijze het Rijk denkt bij te dragen aan het minimaliseren van de bouwopgave voor vliegbasis Soesterberg? 9. Bent u, en in het bijzonder het ministerie van LNV, bereid om een financiële bijdrage te leveren aan de realisering van dit vitale onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (grondverwerving, inrichting)? 10. Is het u al bekend wat de toekomst is van de Mechanische Centrale Werkplaats? 11. Bent u van plan de huidige en toekomstige defensiebebouwing van Camp New Amsterdam zodanig te rangschikken dat voldoende ruimte wordt geboden aan een brede ecologische corridor (in aansluiting op geplande ecoducten over A28, N237 en spoorbaan Utrecht-Amersfoort) met recreatief medegebruik? Bent u bereidt dit zo te doen dat een duur ecoduct niet noodzakelijk is? 12. Deelt u tegen deze achtergrond onze mening dat het beter is om de functies van het oostelijk deel onder te brengen in het westelijk deel? 13. Zo nee, wanneer een verplaatsing van de functies van het oostelijk naar het westelijk deel of naar elders niet mogelijk is, is het dan mogelijk de gebouwen een eigen beveiliging te geven, zodat een duur ecoduct niet aangelegd hoeft te worden?