SP Tilburg


Europees verbod op onverdoofd castreren

Gisteren stemde de landbouwcommissie van het Europees Parlement in met een SP-voorstel om in heel Europa het onverdoofd castreren van biggen te verbieden. SP Europarlementariër Kartika Liotard: "Dit is een overwinning voor biggen, consumenten én boeren. Precies twee jaar geleden liet Landbouwcommissaris Fisher-Boel mij nog weten er geen heil in te zien, maar nu moet ze dus wel".

Het onverdoofd castreren van biggen wordt in alle landen van de EU nog toegepast om te voorkomen dat het vlees een zogenaamde ´berengeur´ ontwikkelt. Liotard: "Er zijn echter voldoende diervriendelijke methoden die datzelfde bereiken en ook nog eens beter zijn voor de big én het vlees".

Twee jaar geleden toonde onderzoek van het Europees Veterinair Comité al definitief aan dat onverdoofd castreren niet alleen bijzonder pijnlijk is maar ook overbodig in het licht van voldoende alternatieven. Kartika Liotard: "Grotere hokken, meer ruwvoer en een gerichter fokprogramma voorkomt de berengeur en is beter voor dier, boer en consument".

De Nederlandse landbouwminister Veerman wil ook wel een verbod op castratie maar wachtte tot nu toe op een initiatief vanuit Europa. Liotard: "Dat ligt er nu, dus niets hoeft hem nog tegen te houden om het castratieverbod in te voeren. Omdat de alternatieven voor castratie duurder zijn is het aannemen van mijn voorstel een voorwaarde om tot beter dierenwelzijn te komen. Boeren willen helemaal niet onverdoofd castreren, maar als zij als enige alternatieve methoden toepassen zouden ze zich uit de markt prijzen. Dat hoeft straks dus niet meer". Veerman debatteert aanstaande donderdag met de Tweede Kamer over het castreren van biggen.

Meer informatie: Kartika Liotard, 06-51298808

www.europa.sp.nl