Gemeente Capelle a/d IJssel

Natuurlijke oevers houden water schoon

Gemeente en hoogheemraadschap leggen natuurlijke oevers aan

Schoon water in Capelle aan den IJssel. Dat is het streven van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Capelle aan den IJssel. Om het oppervlaktewater schoon te houden, leggen de gemeente en het hoogheemraadschap op verschillende plekken natuurvriendelijke oevers aan.

De natuurvriendelijke oevers komen in de plaats van houten beschoeiingen, die nog steeds op veel plekken in Capelle aan den IJssel te vinden zijn. Deze beschoeiingen bestaan uit hout dat met creosootolie is behandeld. De olie vervuilt langzaam maar zeker het oppervlaktewater in de gemeente. Om het water schoon te houden, halen het hoogheemraadschap en de gemeente de beschoeiingen weg. Er komen natuurvriendelijke oevers voor in de plaats.

De afgelopen jaren hebben de gemeente en het hoogheemraadschap al honderden meters beschoeiing weggehaald. In september en oktober van dit jaar gebeurt dat ook bij de oevers langs de Admiraal Helfrichweg in Capelle-West, langs de Poortmolen, de Schenkelsedreef en de Bongerd in de wijk Schenkel, in de omgeving van het Reviusrondeel en achter het schoolgebouw van het Comeniuscollege unit P.C. Boutenssingel. Hetzelfde geldt voor de beschoeiingen in de wijk Middelwatering en achter het Roos van Dekema Erf en het Sara Burgerhart Erf, de Max Havelaarburg en Merijntje Gijzenburg in de wijk Schollevaar.

Ideaal voor dieren

De natuurlijke oevers lopen geleidelijk het water in. Aan de waterkant groeien straks verschillende oever- of moerasplanten. De ontwikkeling van natuur komt daardoor sneller op gang. De oeverplanten zuiveren het water. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de oevers niet afgekalfd raken door het water. Ook voor dieren zijn de oevers ideaal. Kikkers, padden en watervogels komen gemakkelijk in of uit het water. Dit is vooral voor de jongste dieren een voordeel.

Bij de aanleg van de oevers wordt een deel van het werk machinaal uitgevoerd. Om daarvoor ruimte te maken, worden de heesters op de bermen sterk gesnoeid. De meeste planten herstellen zich in de loop van twee volgende groeiseizoenen vanzelf. De bomen blijven gewoon staan en maken straks onderdeel uit van de natuurlijke oevers. Bewoners die direct op de werkzaamheden uitkijken, worden per brief over de werkzaamheden geïnformeerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer C. van der Linden,
telefoon 010-2848631, of via het e-mailadres:
c.van.der.linden@capelleaandenijssel.nl.