Digitale Gemeente Houten

Jongerenwethouder Nicole Teeuwen op pad door nachtelijk Houten

Als jongerenwethouder vond ik het hoog tijd dat ik zelf een kijkje ging nemen in het Houtense nachtleven.

Daarom had ik mezelf uitgenodigd bij de jongerenwerkers van de stichting Enter, die mij afgelopen vrijdag met zeer veel plezier een nacht op sleeptouw namen. Ik maakte kennis met Chipolata, met De Grund (waar ik een aantal van mijn politieke collegas tegenkwam die daar een avond de handen uit de mouwen staken: heel goed!), met het politiebureau en met vele, vele jongeren op verschillende plaatsen. Ik was op stap met jongerenwerker Cees Westerhout, die zo ongeveer 80 procent van alle jongeren kende en zij hem. Een betere entree kon ik niet hebben.

De jongeren vonden het super dat ik een nacht kwam kijken. Dat op de eerste plaats. Maar ze wilden ook hun verhaal kwijt. Voor een deel bekend, natuurlijk, maar toch goed om nog eens te horen. Een groepje jongeren van boven de 20 die nergens naartoe konden, behalve een beetje hangen. Gelukkig was het ze bekend dat er een discotheek in Houten komt. Of die De Banaan gaat heten? Nou, volgens mij niet, maar hij heeft inderdaad wel een beetje de vorm ervan. En behalve de disco krijgen we in Houten natuurlijk ook een zap-straatje met (jongeren)cafés, in het centrum een bioscoop, een grand-café enz. enz. Allemaal prachtig, maar op mijn vraag aan de jongeren of ze dan toch nog iets misten, hoefden ze niet lang na te denken: natuurlijk: een poolcentrum, een kartbaan!

Overmatig drank- en/of drugsgebruik heb ik op mijn nachtelijke ronde door Houten niet gezien, ook geen geweld. Maar dat betekent niet dat het niet plaatsvindt. Daarom vind ik het belangrijk dat veilig uitgaan voor de jeugd in dit college hoge prioriteit krijgt. Zeker in de aanloop naar al die nieuwe voorzieningen laten we de problemen vóór zijn!

Houten heeft inmiddels zon 31 bij jongerenwerk en politie bekende hangplekken, maar vrijdagnacht was het daar niet heel druk. Wat indruk op me maakte waren de verhalen van jongeren, van de politie, van jongerenwerk. Nog meer indruk maakte de massaliteit van het ineens uitgaan van jongerencentrum Chipolata en de professionele manier waarop door politie en jongerenwerk werd samengewerkt om dit goed te begeleiden in het Oude Dorp.

Een bezoekje als dit is zeker voor herhaling vatbaar. We hebben voldoende voer voor intern overleg over mijn bevindingen. Volgende keer nodig ik mezelf uit bij de politie. Kijken of die ook zo gastvrij zijn...

Nicole Teeuwen
Wethouder jeugd- en jongerenbeleid