Gemeente Alkmaar

Alkmaar geeft ruimhartig invulling aan WMO
B&W gaan voor 'zelf je eigen leven regelen'

De Wmo slechts een bezuinigingsmaatregel? Dat gaat zeker niet op voor Alkmaar. Vanaf 1 januari krijgen alle aanvragers van een persoonsgebonden budget (pgb) in Alkmaar 100% uitbetaald van de kosten van het aantal uren zorg waar ze recht op hebben. Hiermee neemt Alkmaar in Nederland het voortouw. Met deze maatregel wil het college mensen de mogelijkheid bieden om hun eigen leven zoveel mogelijk zelf te kunnen regelen.

Nu krijgen pgb-houders nog 75% van de kosten voor het aantal uren hulp bij het huishouden waar ze recht op hebben uitbetaald. Destijds is voor dit percentage gekozen, omdat iemand die zelf zorg inkoopt, veel minder geld kwijt zou zijn aan 'overhead', zoals administratie. De gemeente Alkmaar wil dat haar inwoners meer hun leven in eigen hand kunnen nemen en kiest er daarom voor 100% uit te betalen. Hierdoor heeft een inwoner straks meer te besteden, waardoor hij uit meer zorgaanbieders kan kiezen. Met de zorgaanbieders wordt afgesproken dat zijn aan de pgb-houders straks hetzelfde tarief voor een uur hulp gaan reken als voor de gemeente, die in bulk inkoopt.

Voordelen
Een vergoeding van 100% betekent voor de gemeente wel extra administratieve werkzaamheden, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die het de inwoners biedt, zo vindt de gemeente. Wethouder Zorg Wim van Veen: 'Veel mensen houden graag de regie over hun eigen leven. Met een pgb kan dat. Je maakt zelf de afspraken, over de kwaliteit van de zorg, maar ook over wie er komt en wanneer. Door het pgb blijf je scherp, je moet meer zelf regelen en je relaties onderhouden. Daardoor kunnen mensen langer hun eigen boontjes doppen en zelfstandig blijven wonen'.

Hoeveel meer pgb-houders er volgend jaar bij gaan komen, valt moeilijk in te schatten. Wie een pgb aanvraagt bij de gemeente, ontvangt informatie over voor- en nadelen van een dergelijk budget. Een pgb-houder moet zelf zorgaanbieders kennen, daar goede afspraken mee kunnen maken en er een administratie over bij kunnen houden. De gemeente controleert of het geld voor een persoonsgebonden budget ook daadwerkelijk aan zorg wordt uitgegeven.

Keuzevrijheid
In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is afgesproken dat iedere Nederlander die hulp bij het huishouden of een andere zorgvoorziening nodig heeft kan kiezen: voor zorg in natura, of voor een persoonsgebonden budget. Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag, waarmee iemand zelf de zorg kan inkopen die hij nodig heeft. Op dit moment maken sommige mensen al gebruik van een persoonsgebonden budget in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Verordening
Het pgb is één van de onderdelen uit de verordening maatschappelijke ondersteuning. Deze verordening, die in overleg met cliëntenorganisaties is opgesteld, heeft de afgelopen weken ter inzage gelegen voor inspraak. Bij het opstellen van de verordening gold steeds als uitgangspunt dat mensen met een beperking hetzelfde leven moeten kunnen leiden als iemand zonder een beperking. De op de verordening binnen gekomen reacties waren met name vragen. Een aanpassing van de verordening was daarom niet noodzakelijk; het college van B&W vraagt nu de gemeenteraad de verordening vast te stellen.

Wmo
Per 1 januari gaat de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning in. Deze wet bepaalt dat de gemeente voortaan verantwoordelijk is voor het regelen van zorgvoorzieningen, zoals hulp bij het huishouden, een rolstoel, een woningaanpassing of een vervoersvoorzieningen. Meer informatie over de Wmo staat op www.alkmaar.nl of www.info-wmo.nl.