EIM

Kennissite MKB en Ondernemerschap

Onderzoeksberichten

Onderzoeksberichten: De herontdekking van ondernemerschap publicatiedatum: wo 13 sep 2006

Een van de meest intrigerende verschijnselen in de moderne economie is de herontdekking van ondernemerschap. Na een lange periode van neergang is er nu in veel landen een opleving van het aantal zelfstandige ondernemers. Gezien de grote betekenis hiervan voor innovatie en economische groei is het belangrijk om te weten van welke factoren een toename van ondernemerschap afhankelijk is. Sander Wennekers (EIM) geeft met zijn proefschrift 'Entrepreneurship at Country Level' een multidisciplinaire analyse van het fenomeen ondernemerschap op landenniveau.

Het proefschrift komt tot de volgende bevindingen. Hoewel rijke landen doorgaans minder ondernemerschap laten zien dan arme, gaat dit negatieve verband tussen economische ontwikkeling en ondernemerschap niet langer op vanaf een zeker inkomen per hoofd van de bevolking. De bij een hoog welvaartsniveau opkomende diensteneconomie en een toenemende waardering voor autonomie, leiden dan juist tot meer ondernemerschap. Daarbij hebben mondiale trends, zoals de ICT-revolutie en de opkomst van een netwerkeconomie, een positieve invloed op het aantal ondernemers. Daarentegen leiden hogere uitgaven voor sociale zekerheid (zoals in Nederland het geval is) tot minder ondernemerschap. Dit is een voorbeeld van de vele 'opportunity costs' van ondernemerschap (zekerheden die men opgeeft als men ondernemer wordt). Tenslotte lijkt een cultuur die positief staat tegenover onzekerheid per saldo het ondernemerschap te bevorderen.

Deze bevindingen zijn gedaan tegen de achtergrond van een in het proefschrift ontwikkeld multidisciplinair theoretisch raamwerk. Naast persoonlijke eigenschappen van potentiële ondernemers beïnvloeden allerlei omgevingsfactoren, waaronder technologische, economische en demografische variabelen en de cultuur en instituties van een land, in hoeverre de bevolking voor zelfstandig ondernemerschap kiest. Voor onderzoekers en beleidsmakers is het proefschrift van Sander Wennekers een 'must' om het fenomeen ondernemerschap vanuit een multidisciplinaire analyse te benaderen.

Sinds 1988 is Sander Wennekers werkzaam bij EIM, waar hij aan het hoofd staat van het onderzoeksprogramma MKB en ondernemerschap. Ook buiten EIM is hij op dit onderzoeksterrein actief, zo is hij onder andere Ameritech Research Scholar aan de Institute for Development Strategies van Indiana University en is hij lid van het onderzoekscomité van de Global Entrepreneurship Monitor. Op vrijdag 15 september verdedigd hij zijn proefschrift om 13.30 uur in de Senaatszaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het proefschrift 'Entrepreneurship at Country Level; Economic and Non-Economic Determinants' kunt u vanaf 15 september van www.ondernemerschap.nl en www.erim.eur.nl in pdf downloaden.

Inlichtingen: 079 343 06 04