Provincie Noord-Holland

PvdA Noord-Holland blij met landelijke meerderheid tegen tunnel Naardermeer

De statenfractie van de PvdA in Noord-Holland is blij dat er in de Tweede Kamer een meerderheid is ontstaan die een tunnel bij het Naardermeer afwijst. Nadat de Tweede Kamerfractie van de PvdA al eerder had aangegeven tegen zo'n tunnel te zijn, maakte deze week ook de fractie van de VVD bekend tegenstander te zijn van een verbinding tussen A6 en A9 als oplossing voor de bereikbaarheid van Almere. De PvdA-fractie hoopt dat ook de Noord-Hollandse VVD, die altijd warm voorstander was van deze tunnel, nu van gedachte zal veranderen.

De PvdA in Noord-Holland is altijd tegenstander geweest van de aanleg van een tunnel bij het Naardermeer. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: "Niet alleen is een tunnel heel duur, ook zal deze de watertoevoer naar het Naardermeer verstoren en door de noodzakelijke ontluchtingspijpen ook het landschap boven de grond verpesten. Bovendien leert de ervaring dat vanwege de hoge kosten zo'n lange tunnel in de praktijk een korte tunnel wordt met veel aantasting van de natuur en het landschap". De PvdA wil de nieuwe verbinding tussen Almere en het oude land daarom laten lopen via de A1 en de Gaasperdammerweg.

PvdA-fractievoorzitter Peter Visser is blij dat met het nieuwe standpunt van de landelijke VVD de meerderheid voor een tunnel bij het Naardermeer is weggevallen. Visser: "Nu kan de discussie eindelijk gaan over een betere oplossing voor de bereikbaarheid van Almere. De VVD stelt voor om een brug over het IJmeer aan te leggen. Onze eerste voorkeur is verbetering van A1 en Gaasperdammerweg, maar deze optie is toch ook meer dan het onderzoeken waard".

De Noord-Hollandse VVD was tot nu toe altijd een warm voorstander van een tunnel onder het Naardermeer. Visser: "Op nogal wat punten lijken de landelijke en de provinciale VVD van mening te verschillen. Wij zagen dat eerder al bij Schiphol en de mogelijke verkoop van NUON-aandelen, en nu bij de bereikbaarheid van Almere". De PvdA hoopt dat de provinciale VVD nu ook van gedachte zal veranderen. Visser: "Een kleine meerderheid van Provinciale Staten was altijd al tegenstander van zo'n tunnel, maar het zou mooi zijn als ook de VVD deze tunnel nu definitief afwijst. Dan kan de provincie Noord-Holland actief deelnemen aan de discussie over een alternatief voor de bereikbaarheid van Almere, terwijl zij zich gesteund weet door een overtuigende meerderheid in de Staten".