Gemeente Hilversum

Vragen van de SP inzake wachtlijsten scholen

13 september 2006
Hilversum, 12 september 2006

Geacht College,
Met enige verbazing lazen wij afgelopen week een artikel in de Gooi en Eembode over de wachtlijsten bij basisscholen in Hilversum. Ook uw wethouder onderwijs komt daarin enkele malen aan het woord. Dit verhaal roept bij ons enige vragen op. Zo kunnen wij de volgende drie uitspraken maar zeer moeizaam met elkaar in overeenstemming brengen: "De scholen in Hilversum-Zuid zitten vol. De wachtlijsten zijn lang en als je met kinderen hierheen verhuist, dan kom je er niet meer tussen. Dat is een bekend probleem." - Frank Higler, Fabritius School

"De gemeente gaat alleen over onderwijshuisvesting. Aanvragen voor uitbreiding van scholen zijn altijd welkom. Maar wij hebben geen invloed op het wachtlijstenbeleid van een school en vervullen geen controlerende rol." - Jan Spoelder, gemeente Hilversum.

"Kinderen kunnen misschien niet in de eigen buurt naar school, maar wel iets verderop. Mijn handen jeuken om de heipalen voor nieuwe lokalen in Zuid in de grond te slaan, maar de gemeente wil niet omdat er bijvoorbeeld in Oost lokalen leegstaan." - Joep Spanjaard, bureau openbaar onderwijs.

Om u de mogelijkheid te bieden helderheid te scheppen in dit dossier, stellen wij hierbij enkele vragen conform artikel 41 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad.

1. Heeft u een overzicht van de lengte van de wachtlijsten bij de verschillende Hilversumse basisscholen? Zo ja, kunt u dat de commissie Welzijn doen toekomen?

2. Kunt een overzicht geven van het aantal leerplichtige kinderen dat op dit moment niet ingeschreven staat bij een basisschool?
3. Kunt u inzicht geven in het aantal klachten en de aard daarvan omtrent wachtlijsten van basisscholen?

4. Bent u van mening dat er in Hilversum te weinig basisschoolplaatsen zijn? Zo ja, wat doet u daar aan, zo nee, waar baseert u dat op?

5. Bent u, mede in het licht van de verkeersveiligheid, van mening dat iedere wijk afzonderlijk over voldoende basisschoolplaatsen zou moeten beschikken, opdat ieder kind in zijn of haar buurt naar school kan?

6. Zijn er in het afgelopen jaar aanvragen voor uitbreiding van scholen ontvangen?

7. Verwacht u uitbreiding van scholen in Hilversum, en zo ja , in welke wijken?

8. Kunt u aangeven wie waarvoor verantwoordelijk is wat betreft wachtlijsten van basisscholen? Met andere woorden: wat zijn precies de rol en de verantwoordelijkheid van gemeente, scholen, regionaal bureau leerplicht, ouders en eventuele overige actoren?

Wij zien uw antwoord graag spoedig tegemoet. Hoogachtend, De fractie van de SP,
Namens deze, Joep Meddens
Raadslid