Gemeente Stadskanaal

Ruimtelijke ordening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend dat zij het voor-nemen hebben vrijstelling voor de volgende bouwplannen te verlenen aan:

* KPN Mobile, Linie 572 in Apeldoorn voor het oprichten van een opstelpunt t.b.v. mobiele telecommunicatie op het perceel Sportparklaan ong. in Stadskanaal. Dit perceel is kadastraal bekend gemeente Onstwedde, met de kadastrale aanduiding B 11645 ged.

* KPN Mobile, Linie 572 in Apeldoorn voor het plaatsen van een opstelpunt t.b.v. mobiele telecommunicatie op het perceel Voltaweg
1 in Stadskanaal

* de heer W. Wubs, Hardingstraat 1 in Onstwedde voor het bouwen van een berging op het perceel Hardingstraat 1 in Onstwedde
* de heer J.H. Akker, Navolaan 20 in Stadskanaal voor het uitbreiden van de woning op het perceel Navolaan 20 in Stadskanaal

Vrijstelling wordt gevraagd volgens artikel 19, derde lid van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het ontwerp van het vrijstellingsbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij het team bouw, milieu en bijzondere wetten, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal.

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen de vrijstellingen te verlenen. Als u het niet eens bent met dit voornemen, dan kunt u uw zienswijze schriftelijk van 14 september tot en met 25 oktober 2006 aan burgemeester en wethouders kenbaar maken. Voor nadere informatie over dit plan kunt u contact opnemen met de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Bouwplannen

Er zijn lichte en reguliere bouwvergunningen met ieder een eigen beslissingstermijn. Deze termijnen zijn, voor een lichte bouwvergunning 6 weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. In de periode van 1 september tot en met 7 september 2006 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend:

Stadskanaal

* Grauwveen 1, het uitbreiden van het kantoorpand, d.d. 6 september
* Veenstraat achter 26, het bouwen van een bedrijfspand, d.d. 6 september

* Maarsbroek 2 en 4, het slopen van het dierenasiel en dienstwoning, d.d. 6 september

* Stadshart 1, het wijzigen van de reclames, d.d. 5 september
* Hoveniersweg 1 en 3, het bouwen van een groepsaccommodatie, d.d. 4 september

* Hoofdstraat 103, het bouwen van een nieuwe supermarkt en twee appartementen, d.d. 4 september.

Alteveer

* Tangerweg 5, het uitbreiden van de woning, d.d. 7 september.

Mussel

* Musselweg 43, Mussel, het plaatsen van een reclamezuil en een lichtbak, d.d. 6 september.

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de maandag van alle even weken om 13.30 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436. Voor nadere informatie over deze bouwplannen kunt u contact opnemen met onze mede-werker van het team bouw, milieu en bijzondere wetten, de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Wet Milieubeheer

In het publieksbureau van de gemeente Stadskanaal liggen vanaf heden ter inzage de meldingen op basis van artikel 8.19 van de wet milieubeheer van:

* Stichting Protestant Christelijke Ziekenhuis Refaja, Boerhaavestraat 1 in Stadskanaal betreffende de tijdelijke uitbreiding van Porta-cabines aan de Boerhaavestraat 1 in Stadskanaal.

Belanghebbenden kunnen tegen deze beschikking binnen zes weken na de dag van publicatie van het besluit een bezwaarschrift indienen bij het gemeentebestuur. Tevens kunnen zij bij de Raad van State een verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Een dergelijk verzoek richt u tot de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Ook ter inzage ligt de openbare kennisgeving en ontwerpbeschikking inzake artikel 8.26 Wet milieubeheer van:

* E. Bos, Nijverheidslaan 54 in Musselkanaal. Het gaat om het intrekken van de vergunning voor het oprichten en in gebruik hebben van een natuursteenbedrijf aan de Nijverheidslaan 54 in Musselkanaal.

Burgemeester en wethouders zijn van plan op deze aanvraag een positief besluit te nemen.

Iedereen die zich niet kan verenigen met deze ontwerpbeschikking kan zowel mondeling als schriftelijk, vóór 25 oktober 2006, een zienswijze indienen. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer G.J. Jansen, T (0599) 631 605.

Categoriale regeling bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Evenals voor 2005 heeft het college van burgemeester en wethouders een regeling vastgesteld, waarbij chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een inkomen op het sociaal minimumniveau voor het jaar 2006 een uitkering kunnen krijgen. Personen met een chronische ziekte of handicap en ouderen maken vaak extra kosten die niet duidelijk zijn aan te tonen. Men kan denken aan telefoon- en portokosten i.v.m. het regelen van allerlei zaken die met de ziekte te maken hebben. Ook kan men denken aan verhoogde (risico)premies, extra kosten in verband met klusjes rondom huis en een bloemetje voor de mantelzorg. Daarom heeft de gemeente Stadskanaal besloten de chronisch zieken, gehandicapten en ouderen voor deze kosten een extra uitkering te geven.

Wat is de hoogte van de bijdrage?

De bijdrage bedraagt EUR 100,00 voor een huishouden waarin één persoon rechthebbend is en EUR 150,00 per huishouden per jaar wanneer er meerdere personen in het huishouden zijn die voldoen aan de voorwaarden.

Wie kan een aanvraag indienen?

De regeling is bedoeld voor huishoudens waarin één of meerdere personen:

* Ouder zijn dan 65 jaar of

* 6 maanden of langer aaneen gebruik maken van thuiszorg via een organisatie voor thuiszorg of

* Gebruik maken van een WVG-voorziening (taxivergoeding, rolstoel, hulpmiddelen in woning) of

* 80-100% arbeidsongeschikt zijn op medische gronden

Verder:

* U moet zelfstandig woonachtig zijn in de gemeente Stadskanaal en als zodanig zijn ingeschreven.

* Ook inwoners van de bejaardenhuizen hebben recht op de uitkering
* Ouders van een chronisch ziek of gehandicapt kind kunnen ook in aanmerking komen.

Welke inkomensgrens geldt?

Het netto gezinsinkomen mag maximaal 115% van de relevante bijstandsnorm zijn.

Gehuwden en samenwonenden < 65 jaar

EUR 1.321,00

Alleenstaande ouder < 65 jaar

EUR 1.189,00

Alleenstaande < 65 jaar

EUR 925,00

Gehuwd/samenwonend, één of beide partners 65 jaar of ouder

EUR 1.389,00

Alleenstaande, 65 jaar of ouder

EUR 1.005,00

Vermogensgrens

U komt niet voor de éénmalige uitkering in aanmerking, als uw totale vermogen meer bedraagt dan:

* EUR 5.180,00 als u alleenstaande bent

* EUR 10.360,00 als u gehuwd bent of samenwoont met een partner

Voor deze regeling wordt het vermogen in eigen huis en auto buiten beschouwing gelaten.

Automatische toekenning

Diegenen die voor 2005 een bijdrage op grond van de categoriale regeling hebben ontvangen, hoeven niet opnieuw aan te vragen. Zij krijgen de bijdrage voor 2006 automatisch overgemaakt.

Bijdrage aanvragen

Hebt u nog niet eerder een bijdrage ontvangen dan kunt u een aanvraagformulier aanvragen bij het Loket Wonen Welzijn en Zorg op de volgende wijze:

* Telefonisch: maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, T (0599 ) 631 535

* Afhalen bij het Bedrijfsverzamelgebouw aan de Aziëlaan 22 te Stadskanaal, tussen 09.00 en 17.00 uur. Mensen die een contactpersoon hebben bij de dienst Sociale Zaken kunnen ook met hen telefoneren.

Aanvragen voor 1 mei 2007

De regeling geldt voor de periode 1 januari 2006 tot en met 31 december 2006. Het ingevulde formulier stuurt u samen met de bewijsstukken voor 1 mei 2007 naar de gemeente Stadskanaal. Aanvragen die na deze datum binnenkomen worden niet meer behandeld. Denkt u er wel aan dat u, als u nog geen klant van Sociale Zaken bent, de bewijsstukken van uw inkomens- en vermogensgegevens meestuurt. U wordt schriftelijk geïnformeerd of u wel of niet in aanmerking komt voor deze uitkering. Als uw recht is vastgesteld, vindt zo spoedig mogelijk uitbetaling plaats.

Cursussen muziekschool

Raadhuisplein 2, Stadskanaal T (0599) 631 700, E AMZG@Stadskanaal.nl

I www.muziekschool-zuidgroningen.nl

Inschrijven kan nog voor:

* Muziek voor Peuters, voor 2 en 3 jarigen
* Muziek en Beweging, voor kinderen van groep 1 en 2
* Algemene Muzikale Vorming, voor kinderen van groep 3, 4 en 5
* Muziek voor verstandelijke gehandicapten, vanaf 15 jaar
* Seniorenorkest: voor 50-plussers die een muziekinstrument bespelen

Voor een aantal instrumenten kan nog beperkt ingeschreven worden. Voor nadere informatie hierover kunt bellen met de muziekschool, T (0599) 631 700.

Binnenkort starten de gratis workshops voor:

* Djembé/Afrikaanse trommel op woensdag 13 september om 19.00 uur
* Trekharmonica op maandag 18 september om 19.00 uur
* Zang popmuziek op maandag 18 september om 19.30 uur

Met korting naar de muziekschool

Leerlingen van de muziekschool met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een korting van 25% op het lesgeld voor instrumentale lessen. Voor informatie kunt u bellen met de administratie van de muziekschool, T (0599) 631 700.

Muziekschool Zuid-Groningen verzorgt lessen in Stadskanaal, Musselkanaal, Vlagtwedde, Sellingen, Onstwedde en Ter Apel.

112-DAG in het centrum van Stadskanaal

Zaterdag 23 september 2006 van 10.00 tot 16.00 uur

Iedereen ziet ze wel eens voorbij komen: brandweer, politie of ambulance die met loeiende sirenes door de straat rijden. Om u eens een kijkje te gunnen over wat er zoal bij het werk van deze hulpverleningsdiensten komt kijken, wordt op 23 september voor de eerste keer een 112-dag in Stadskanaal georganiseerd.

Op het Stadsplein staan die dag vanaf 10.00 uur 's ochtends diverse voertuigen van brandweer, politie en ambulance opgesteld. Daarnaast kunt u in diverse stands informatie krijgen over allerlei zaken die bij de hulpverlening komen kijken. Ook vinden er diverse kleine demonstraties plaats en is er aandacht voor preventie. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Streetband Crescendo uit Stadskanaal vermaakt het publiek tussen 13.30 en 16.30 uur met vrolijke muziek.

Om 15.30 uur is er een spectaculaire afsluiting van de dag. Alle hulpverleningsdiensten nemen deel aan een grote demonstratie, waarbij een groot ongeluk in scène wordt gezet. Een unieke gelegenheid om het werk van deze partijen van dichtbij te bekijken.

De 112-dag wordt georganiseerd door de Centrum Winkeliers Stadskanaal. De volgende partijen verlenen hun medewerking: brandweer, politie, ambulance, EHBO, LOTUS, CH Brandbeveiliging, Gemeente Stadskanaal, Safety Fire Products en Luikens Beveiliging.

Inzameling kleding

In de week van maandag 18 september zamelt Werkstad BV kleding in. Vanaf 8.30 uur kan de kleding in zakken en goed zichtbaar bij de weg gezet worden. De routes zijn als volgt ingedeeld:
* Woensdag 13 september: Musselkanaal, Ceresdorp Maandag 18 september: Alteveer, Onstwedde, Smeerling

* Dinsdag 19 september: Mussel, Kopstukken, Vledderhuizen

Ga naar kledingroutes voor een gedetailleerde omschrijving.

Politie start intensieve controles

Vanaf 11 september 2006 start Regiopolitie Groningen een serie intensieve controles op het rijden door rood licht. Dat is nodig, want het aantal ongevallen door het negeren van rood licht is in 2005 sterk gestegen. Vorig jaar zijn in de provincie Groningen 44% meer ongevallen (van 43 naar 62) door deze overtreding geregistreerd dan een jaar eerder. Het aantal overtredingen steeg met 3% tot bijna 13.400.

Stoppen voor rood, waarom?

Een van de speerpunten van de politie is de controle op het negeren van rood licht. Verkeerslichten staan vooral op gevaarlijke of drukke kruisingen. Ze zijn zo afgesteld dat het verkeer zo vlot en veilig mogelijk kan doorstromen. Voor sommige weggebruikers gaat dat niet snel genoeg en zij rijden weg als het licht nog op rood staat. Anderen geven nog even gas als het licht al lang op oranje staat. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Immers, een weggebruiker die groen licht heeft gaat er vanuit vrij baan te hebben en houdt waarschijnlijk geen rekening met iemand die de verkeersregels aan zijn laars lapt. Het gevolg is dat met name voetgangers zich onveilig voelen als ze ergens oversteken terwijl het licht voor anderen op rood staat. Door te controleren vraagt de politie extra aandacht voor het gevaar.

Meer weten? Kijk op http://www.politie.nl/groningen/.


* 13 september 2006