Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bijlage 1

Gehanteerde begrippen in het Handhavingsprogramma 2007-2010

Toezicht Het verzamelen van de informatie over de vraag of een handeling of zaak voldoet aan de daaraan gestelde eisen, het zich daarna vormen van een oordeel daarover en het eventueel naar aanleiding daarvan interveniëren.

Nalevingstoezicht Toezicht op het naleven door burgers en bedrijven van aan hen in de regelgeving opgelegde verplichtingen.

Uitvoeringstoezicht Toezicht op de uitvoering van publieke taken door zelfstandige organisaties (zelfstandige bestuursorganen, rechtspersonen met een wettelijke taak en stichtingen).

Interbestuurlijk toezicht Toezicht op de uitvoering van publieke taken door decentrale bestuursorganen.

Naleving Het nakomen van een wettelijke verplichting door de burgers of organisaties waarop de verplichting rust.

Overtreding Niet, niet behoorlijk of niet tijdig nakomen van een wettelijke verplichting door de burgers of organisaties waarop de verplichting rust.

Nalevingsniveau Mate waarin een wettelijke verplichting wordt nagekomen door de burgers of organisaties waarop de verplichting rust.

Handhaving Actie(s) van een bestuursorgaan ter verhoging van het nalevings- niveau van een in de regelgeving opgelegde verplichting.

Preventie Het voorkómen van overtredingen.

Controle Nagaan of een burger of een privaatrechtelijke organisatie een wettelijke verplichting nakomt. Bij controle wordt onderscheid gemaakt tussen administratieve controle van gegevens en fysieke controles.

Opsporing Door of onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie verzamelen, vastleggen en verwerken van gegevens waarmee juridisch toereikend uitsluitsel kan worden bereikt over de juistheid van een gerezen vermoeden van een strafbaar feit.

Afdoening Formeel afronden van de bestuursrechtelijke of strafrechtelijke behandeling van een geconstateerde overtreding door de daarvoor noodzakelijke besluiten te nemen en te effectueren