Controleactie voor de identificatie van honden: bekendmaking van de resultaten

Ondanks de wettelijke verplichting heeft 12% van de gecontroleerde honden nog geen chip of tatoeage Eind augustus heeft de inspectiedienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in samenwerking met de lokale politie in verscheidene steden controles uitgevoerd naar de identificatie en registratie van honden (zie ook ons persbericht van 22 augustus 2006). Op een week tijd hebben de controleurs in totaal 628 honden gecontroleerd. 77 honden, die na 1 september 1998 werden geboren, waren niet geïdentificeerd met een chip of tatoeage. Dat betekent dat 12 % niet conform met de wetgeving is.

De verantwoordelijken van de niet-geïdentificeerde honden krijgen tot eind september de tijd om hun dieren te laten identificeren. Pas als ze na deze termijn nog niet in regel zijn, krijgen zij een boete van 150 euro.

De honden die op het ogenblik van de controle wel geïdentificeerd waren, kregen een trainingsbal waarin snoepjes kunnen worden verstopt, een gebaar dat zowel door de honden als de baasjes erg werd gewaardeerd.

Dit is de eerste keer dat de identificatie en registratie van honden werd gecontroleerd. De actie was vooral sensibiliserend bedoeld. Het zijn in eerste instantie de erkende of particuliere verkopers die de wetgeving moeten naleven maar door sensibilisering zullen kopers al waakzamer zijn. Tijdens de controle werd ook steeds nagevraagd waar men de hond aangekocht of verkregen heeft. De kwekers die niet-geïdentificeerde honden verkochten of schonken, zullen zich de komende maanden aan een controlebezoek mogen verwachten.

Contact : Herman Claeys, dierenwelzijnsinspectie, 0474/ 25 00 07