Groen!

Gent, 12 september 2006

Speculatie neen, betaalbare woningen ja

Groen! voerde vanmiddag actie voor het Gentse stadhuis. De partij grijpt de Vastgoeddag een organisatie van het Gentse stadsbestuur aan om haar eis tot meer goede en betaalbare woningen in Gent kracht bij te zetten. Op de Gentse Vastgoeddag verzamelen tientallen projectontwikkelaars in het Gentse stadhuis om samen met het Gentse stadsbestuur toekomstige grootschalige projecten te bestuderen. Met die grootschalige vastgoedoperaties spelen het stadsbestuur en bouwpromotors echter niet in op de noden van de Gentenaars, meent Groen!. De Gentenaars hebben nood aan goede en betaalbare woningen. Grootschalige bouwprojecten? Vastgoedspeculatie? Daar worden de Gentenaars alvast niet beter van, reageert Filip Watteeuw, Groen!-fractieleider in de Gentse gemeenteraad. Groen! wil een stad op mensenmaat. Een stad waar iedereen goed en betaalbaar kan wonen. Groen! wil meer en betere woningen in Gent. Toekomstige vastgoedprojecten moeten de schaal van de buurt respecteren, het stadsbestuur kan zorgen voor extra huurwoningen via aanmoedigingspremies. Groen! wil kleinschalige projecten van sociale woningen en wil van de Vlaamse regering de creatie van een Woningurgentiefonds om de meest urgente woningproblemen in Gent versneld op te lossen.

Vandaag organiseert het Gentse stadsbestuur haar Vastgoeddag: ze haalt de top van de Belgische vastgoedmakelaars naar de Arteveldestad. Het Gentse stadsbestuur kiest er voor om Gent verder te ontwikkelen via grootschalige, soms megalomane, vastgoedoperaties. De Gentenaars vragen iets anders. Zij willen vooral een betaalbare woning en een gezonde en goede leefomgeving. Met deze Vastgoeddag geeft het stadsbestuur dan ook een fout signaal, stelt Groen!-gemeenteraadslid Filip Watteeuw.

Goede en betaalbare woningen Uit een onderzoek van vastgoedmakelaar Century 21 in 2005 bleek dat de gemiddelde prijs van een huis in Gent in 10 jaar tijd verdubbelde. Daarenboven is de kwaliteit van veel huizen in Gent gewoonweg vrij laag. Voor veel mensen en zeker voor gezinnen met kinderen - wordt een huis gewoonweg onbetaalbaar.

Mede daarom verlaten nog altijd veel jonge gezinnen met kinderen de stad. Demografische gegevens bevestigen dit. Waar er van 15-29 een positief migratiesaldo is in Gent, wordt dit vanaf 30 jaar negatief (bron: demografische gegevens 2005 Stad Gent). Die jonge gezinnen trekken naar het platteland op zoek naar goedkopere woningen, meer groen en minder verkeersdruk.

Vergeten buurten Bovendien vermeldt het Ruimtelijk Structuurplan Gent dat er in Gent meer dan 23.000 slechte woningen zijn. Met andere woorden: zowat een op de vier woningen biedt niet de nodige leefkwaliteit. Vooral in de 19° eeuwse gordel rond de stad zou het stadsbestuur de bewoners dringend moeten bijspringen in het verhogen van de kwaliteit van hun woningen, stelt Filip Watteeuw. In veel buurten in Gent gaat het ook niet enkel over de woningen. Dikwijls zijn ook de omgevingsfactoren een probleem. Bewoners hebben er een gebrek aan groen, er is milieuoverlast en parkeerdruk. Het stadsbestuur heeft in de voorbije jaren nagelaten een strategie te ontwikkelen om die behoefte op een redelijke termijn in te vullen. Wie het programma van deze vastgoeddag bekijkt kan enkel maar vaststellen, dat er voor dit probleem op deze vastgoeddag geen aandacht voor is. Aan het tempo van het huidige stadsbestuur duurt het nog 130 jaar vooraleer alle Gentenaars fatsoenlijk kunnen wonen. Projecten als Zuurstof voor de Brugse poort en Bruggen naar het Rabot pakken amper 0,7% van de woonproblematiek in Gent aan.

Sociale woningbouw In de voorbije zes jaar zijn er in Gent bovendien amper 300 bijkomende sociale woningen gerealiseerd. Nochtans waren er in het bestuursakkoord 2000 bijkomende sociale woningen beloofd. Amper 15% van die belofte werd vervuld! Het stadsbestuur slaagt er wel in om samen met de projectontwikkelaars grote vastgoedoperaties op te zetten, maar slaagt er niet in om de krachten te bundelen voor sociale woningbouw, concludeert Filip Watteeuw.

Gebrek aan transparantie Watteeuw stelt zich ook vragen bij de projecten die het Gentse stadsbestuur vandaag aan de projectontwikkelaars worden voorgesteld. De projecten waarmee het stadsbestuur vandaag uitpakt, zijn allemaal nog in een vroeg stadium van de procedure die ze moeten doorlopen. Over sommige van deze projecten heeft zelfs de gemeenteraad nog geen princiepsbeslissing genomen. Het Eilandje Zwijnaarde is daar een voorbeeld van. Meer dan een informatieve commissievergadering is er hieromtrent niet geweest. Het openbaar onderzoek voor Flanders Expo loopt nog tot 14 oktober 2006. Door nu al projecten voor te stellen aan ontwikkelaars wekt het stadsbestuur de indruk dat de beslissingen omtrent deze projecten in feite al genomen zijn. Het lijkt er op dat de gemeenteraad en de bevolking enkel hun zegje zullen mogen doen voor de vorm.

Het Gentse stadsbestuur maakt er steeds meer een gewoonte van om de lopende procedures niet meer af te wachten. Bij het Sint-Pietersstation werden ook al de procedure voor de bouwvergunningen opgestart vooraleer het openbaar onderzoek was afgerond, weet Watteeuw.

Groen!e klemtonen Groen! voert vandaag actie voor het Gentse stadhuis. Groen! wil dat de klemtoon opnieuw verschuift van de grootschaligheid en het rendement van de grote vastgoedoperaties naar goed en betaalbaar wonen voor de Gentenaars, balt Filip Watteuw het waarom van de actie samen.

In het Groen!e programma voor Gent staan tal van voorstellen die daar op gericht zijn. Onder meer:
* Groen! wil dat de Vlaamse regering dringend investeert in een Woonurgentiefonds. Daarmee kan de leefkwaliteit van de Gentse woningen worden aangepakt. Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Dua (Groen!) roept alle Gentse democratische partijen op daartoe een gezamenlijk initiatief te nemen.

* In elke wijk met een concentratie aan kwalitatief mindere woningen wil Groen! de komende jaren een woningscreening opzetten.
* Groen! wil het aanbod aan huurwoningen drastisch verhogen. Het stimuleren van kwaliteitsvolle woningen kan bijvoorbeeld via aanmoedigings- en investeringspremies.

* Groen! wil dat het stadsontwikkelingsbedrijf expliciet de opdracht krijgt om - met resultaatverbintenis! - kleinschalige projecten voor sociale woningen te realiseren.

* Groen! wil dat nieuwe vastgoedprojecten schaalvolgend zijn: dat ze de schaal van de buurt respecteren. De leefbaarheid van de omliggende wijken moet worden gegarandeerd.