Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

13-09-2006 ANVR prioriteiten voor verkiezingsprogrammas Reisbrancheorganisatie ANVR heeft, als belangenbehartiger van de aangesloten reisorganisaties en (zaken)reisbureaus -ca. 90% van de Nederlandse reismarkt-, in een brief aandacht gevraagd van de voorzitters van een aantal Nederlandse politieke partijen.

Met de verkiezingen van 22 november in het vooruitzicht brengt het ANVR, voor zowel consumenten als de reisbranche zelf, vier belangrijke speerpunten in het vizier van Nederlandse politici:
- Zorg voor een betere spreiding van schoolvakanties
- Leg géén nodeloze belastingen op aan reizigers
- Geef regionale luchthavens meer ruimte
- Discrimineer niet in verkoop van pakketreizen versus losse tickets.

In een brief aan de politieke partijen pleit reisbrancheorganisatie ANVR voor het uitvoeren van deze maatregelen die onder andere het milieu en een meer duurzame ontwikkeling in het toerisme ten goede komen. Alleen op deze wijze kan de Nederlander ook over 20 jaar optimaal genieten van zijn welverdiende vakantie en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur (people-planet-profit). De volgende overwegingen zijn meegegeven:

Zorg voor een betere spreiding van schoolvakanties De huidige schoolvakanties zorgen nog steeds voor grote pieken in het vakantieverkeer. Dit betekent bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie lange files heen en terug richting wintersportgebieden en een grote druk op het milieu ter plaatse. Voor de meivakanties is vaak al maanden van te voren geen vliegtuigstoel meer beschikbaar en de zomervakantie is berucht om zijn zwarte zaterdag. De drukke dagen in juli naar en op de luchthaven Schiphol betekenen enorme wachtrijen voor consumenten. Het ANVR pleit voor een betere spreiding van schoolvakanties en een soepeler beleid van Inspectie en leerplichtambtenaren, zodat dit soort problemen beperkt kunnen worden.

Leg géén nodeloze belastingen op aan reizigers De mobiliteit van de mens is niet meer te stoppen. Dit geldt zowel voor de toeristische als voor de zakelijke sector. Reizen is daarvoor vaak noodzakelijk. Echter, hardwerkende Nederlanders moeten ook in de gelegenheid worden gesteld uit te rusten en nieuwe energie op te doen in hun vakantie. Of het nu voor vakantie is of voor werk: het ANVR pleit ervoor dat reizigers niet worden belast met nodeloze belastingen. In enkele landen in Europa namelijk zijn reeds belastingen op tickets ingevoerd ten behoeve van ontwikkelingshulp of het milieu.
De branche acht de handel in bijvoorbeeld emissierechten doeltreffender en daarom wél bespreekbaar, terwijl een voor iedereen geldende belasting de sector niet stimuleert tot het nemen van milieumaatregelen.

Onderzoek van het ANVR (www.anvr.nl -> Onderwerpen -> Rapporten-> De jungle van taxen en toeslagen in de luchtvaart) heeft aangetoond dat Schiphol met haar luchthaventarieven tot de koplopers in Europa behoort. De Nederlandse consument betaalt voor Schiphol als transferluchthaven een (te) hoge prijs. Het ANVR pleit voor een beter toezicht op en transparantie in de tariefsopbouw m.b.t. luchthaventarieven.

Zo worden in veel landen voor een belangrijk deel de kosten van de veiligheidstoeslagen betaald uit gemeenschapsgelden en niet alleen, zoals in Nederland, afgeschoven op de luchtvaartpassagier. Nationaal wordt nu namelijk met twee maten gemeten: immers veiligheidsmaatregelen en politiekosten op treinstations, in openbare gelegenheden en op straat worden niet in rekening gebracht bij de directe gebruikers c.q. veroorzakers. Het ANVR pleit ervoor dat algemene veiligheidskosten op luchthavens eveneens uit de algemene middelen moeten worden betaald.

Geef regionale luchthavens meer de ruimte Gebruik maken van regionale luchthavens is niet alleen vaak handiger en minder tijdrovend voor de vakantieganger, maar is op verschillende manieren ook beter voor het milieu. Vakantiegangers hoeven minder ver te reizen en daarmee minder vervuilende kilometers af te leggen en de (geluid- en milieu)druk op mainport Schiphol kan zo eveneens worden verminderd.
Voor het vliegen vanaf regionale luchthavens gelden tot op heden echter nog beperkingen. Zo zijn er regionale luchthavens die pas s ochtends om 08.00 uur open gaan, noch per trein noch per bus bereikbaar zijn en voor grotere vliegtuigen een te korte startbaan hebben.

Het ANVR pleit voor meer mogelijkheden voor regionale luchthavens. Het ANVR is in dit kader een groot voorstander van een snelle verlenging van de startbaan van Luchthaven Lelystad en is bereid om het Europese vakantieverkeer van Schiphol te verplaatsen naar Lelystad. Ruime openingstijden en een uitstekende openbaar vervoer verbinding van en naar de luchthaven zijn daarbij wel harde voorwaarden.

Discrimineer niet in verkoop van pakketreizen versus losse tickets Touroperators die reis, verblijf en vermaak organiseren en dit als pakket aanbieden aan reizigers, moeten zich houden aan de op Europese regels gebaseerde wetgeving voor pakketreizen. Zo zijn zij verplicht een garantie te bieden aan reizigers ingeval van faillissement (b.v. door aansluiting bij SGR) en moeten zij zich tevens houden aan regels ten aanzien van aanbetalingen en annuleringen. Zij moeten volledig instaan voor hun toeleverancier (hotel, vliegreis).
Andere aanbieders van reisonderdelen hoeven zich echter hier niet aan te houden. Zo mogen zij bijv. bij boeking maanden van tevoren de reissom opeisen zonder verdere garanties te bieden. Vliegtuigmaatschappijen betalen bij annulering vaak niets terug, zelfs niet de taxen, hanteren oncontroleerbare brandstoftoeslagen en zij bieden de klant geen enkele bescherming tegen faillissement. Combinaties van losse reisdiensten bieden ook geen garantie als er iets misgaat, er is geen aanspreekpunt, de reiziger moet dan reclameren bij de individuele vaak buitenlandse leverancier (hotel, airline).
Het ANVR pleit niet voor afschaffing van deze consumentenbescherming, maar voor opheffing van deze discriminerende verschillen. Een actieve opstelling van Nederland in dit Europese debat over de Richtlijn Pakketreizen en consumentenbescherming wordt dringend gevraagd. Hierbij is de reiziger ook zeer gebaat!
- ANVR reisbureau wint Dynamic Packaging rechtzaak: Rechter acht reisbureau niet aansprakelijk bij door klant zelfsamengestelde reis (28-08-2006)