Vereniging Natuurmonumenten


Natuurbrief
Wilt u iedere maand tips voor de leukste natuuruitjes, het laatste nieuws en leuke aanbiedingen en acties ontvangen? Neem dan gratis een abonnement op de Natuurbrief.

KLOKJESGENTIAAN OP DE OUDE BUISSE HEIDE
13-09-2006

Afgelopen week heeft de beheereenheid West Brabant van Natuurmonumenten kunnen constateren dat de beheerwerkzaamheden op de Oude Buisse Heide (gemeente Zundert) hun vruchten afwerpen. Op diverse plaatsen is daar op de heide kleinschalig geplagd met als positief resultaat dit jaar de komst van klokjesgentianen.

Resultaat van goed beheer

Vanaf 1978, de periode dat Kees Akkermans, medewerker beheereenheid West Brabant, op de Oude Buisse Heide is begonnen met het inventariseren, zijn er geen waarnemingen bekend van klokjesgentiaan. In 2002 is Natuurmonumenten begonnen op diverse plaatsen met kleinschalig plaggen. Deze beheeractiviteit leverde al meteen resultaat op met mooie planten als kleine zonnedauw, witte snavelbies, bruine snavelbies en veenbies. En nu, anno 2006, worden deze planten dan gevolgd door een aantal klokjesgentianen. Hiermee krijgt de Oude Buisse Heide een behoorlijke opsteker als het gaat om de kwaliteit van de natuurwaarde. Nu is het team in volle verwachting van de eerste gentiaanblauwtjes, die onlosmakelijk verbonden zijn aan de klokjesgentianen.

Klokjesgentiaan

Klokjesgentianen zijn planten die behoren tot de Gentiaanfamilie. In Nederland zijn deze planten behoorlijk achteruitgegaan en staan dus ook op de Rode lijst. Klokjesgentianen bloeien van ongeveer juli tot september en komen voor in blauwgraslanden tussen kort gras, in heidegebieden en veenmoerassen op natte en zure grond. Op een deel van het natuurgebied de Oude Buisse Heide komt dit type heide voor en het is dan ook bijzonder goed om te zien dat de klokjesgentiaan zich thuis voelt in dit prachtige natuurgebied.

Oude Buisse Heide

De Oude Buisse Heide is een landgoed dat naast een heidedeel ook nog bestaat uit vennen en prachtige dennen- en loofbossen. Tevens zijn op dit landgoed diverse theekoepels te vinden, die een prachtig uitzicht geven op de omgeving van die koepels. Een van die koepels staat aan de heide, die nu met deze laatste ontdekking duidelijk in natuurwaarde en waardering gestegen is.

Voor nadere informatie
kunt u contact opnemen met Kees Akkermans, telefoon 076-5984958.