Gemeente 's-Hertogenbosch

13-09-2006
Actualisatie beleid voor ernstige psychische, psychosociale, en/of verslavingsproblematiek

Gemeente praat met vertegenwoordigers uit het veld Op woensdagmiddag 6 september 2006 hebben ruim honderd vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen, bedrijven en gemeenten geluisterd naar vijf verhalen van mensen met ernstige psychische, psychosociale en/of verslavingsproblemen. De verhalen gaven op indringende wijze aan waar de (publieke) dienstverlening aan deze "bijzondere groepen" goed verloopt, maar ook waar zij nog tekort schiet. De meest centrale vraag van de middag was: wie heeft de regie over alle schakels in de dienstverleningsketen? De persoon om wie het gaat zélf (al of niet met eigen budget en/of coach) of toch een organisatie? Een andere centrale vraag was hoe de samenleving iets kan doen om bijzondere groepen (weer) te verwelkomen in de samenleving. Een van de vijf cliënten verwoordde dit heel mooi door een "toegangskaartje voor de samenleving" te wensen.

Accentverschuiving
Wethouder Jetty Eugster van de gemeente 's-Hertogenbosch presenteerde de eerste gedachten van de gemeente over een accentverschuiving in het ondersteunen van bijzondere groepen. Meer dan nu het geval is, zou het accent moeten liggen op de vraag van de persoon die ondersteuning nodig heeft vanuit de samenleving of vanuit de hulpverlening. Zij nodigde alle aanwezigen uit om los te komen van hun organisatiebelang en te kruipen in de huid van de mensen om wie het gaat.

Individu centraal
Alle aanwezigen waren het erover eens dat het individu centraal moet staan. Er werden veel praktijkvoorbeelden genoemd waar men goed met elkaar samenwerkt in het belang van de client. Aan de andere kant zijn er zoveel activiteiten en initiatieven in de gemeente dat niemand nog een overzicht heeft over het totaal. Uit de bijeenkomst waar partijen uit allerlei beroepsgroepen en disciplines bij elkaar waren, bleek echter een grote bereidheid om hier samen de schouders onder te zetten.

Wet maatschappelijke ondersteuning
De gemeente 's-Hertogenbosch organiseerde de bijeenkomst om het beleid voor mensen met ernstige psychische, psychosociale en/of verslavingsproblemen aan te passen aan de actualiteit. Het aanpassen van het beleid maakt deel uit van het invoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning vanaf 1 januari 2007.