Gemeente Capelle a/d IJssel

Verhoogde concentratie legionellabacteriën in gymzaal Meeuwensingel

Tijdens een routinecontrole is een verhoogde concentratie legionellabacteriën gevonden bij de douches in de gymzaal aan de Meeuwensingel. De GGD geeft aan dat in verreweg de meeste gevallen de legionellabacterie niet leidt tot besmetting. Om zoveel mogelijk risicos uit te sluiten, wordt het leidingwatersysteem gereinigd. Daarom zijn de douches bij deze gymzaal tijdelijk buiten gebruik. Tegelijkertijd wordt ook de installatie onderzocht op mogelijke gebreken, die de oorzaak kunnen zijn van de verhoogde concentratie legionella. Uiteraard zullen mankementen worden verholpen.

Jaarlijks onderzoek

In augustus heeft de gemeente in het kader van legionellabeheer metingen verricht in de leidingwatersystemen van de gemeentelijke accommodaties. Op 25 augustus zijn de eerste resultaten hiervan bekend geworden en bleek dat in vijf van de gemeentelijke accommodaties een verhoogde concentratie legionellabacterie in het douchewater aanwezig zou zijn. Het betrof de gemeentelijke gymzalen aan de Aleoeten, Meeuwensingel, Wisselspoor, Louvre en Fazantstraat. De douches van deze gymzalen zijn direct doorgespoeld met heet water om de bacteriën te doden. Aansluitend zijn nieuwe watermonsters ter controle afgenomen. In afwachting van de definitieve uitslag van de eerste monsters werden de douches afgesloten voor gebruik.

Weinig kans op besmetting

Op maandag 28 augustus kwamen de definitieve laboratoriumresultaten binnen, waaruit bleek dat inderdaad bij de vijf accommodaties een licht verhoogde concentratie legionella was geconstateerd. De gemeente heeft daarop advies ingewonnen bij de VROM-Inspectie en de GGD. Daaruit bleek dat gymzalen behoren tot de laag risico-categorie . Dit betekent dat er weinig kans is op besmetting, ook al is er sprake van een verhoogde aanwezigheid van legionella in het water. Belangrijk is verder dat er geen sprake is van eventuele ziektegevallen met een mogelijke relatie tot de vijf gymzalen.

Na overleg met de GGD zijn de douches daarop weer opengesteld voor gebruik, en zijn de gebruikers geïnformeerd.

Maatregelen

Op maandag 11 september werd de uitslag van de 2^e test bekend. Daaruit blijkt dat bij de douches in gymzaal Meeuwensingel verhoogde waarden zijn gemeten. De gemeente heeft besloten de douches op deze locatie uit voorzorg af te sluiten. De leidingen worden hier chemisch gereinigd. Wanneer daarna uit nieuwe monsters blijkt dat de installatie weer in orde is, worden de douches weer opengesteld.

Uit de tweede test blijkt verder dat in de gymzaal aan de Aleoeten geen legionella meer geconstateerd is. De gymzalen aan Wisselspoor, Louvre en Fazantstraat zijn nog steeds licht verontreinigd. Deze douches zullen daarom door een gespecialiseerd bedrijf nogmaals worden doorgespoeld met heet water. De douches kunnen gewoon worden gebruikt, omdat er geen verhoogd risico is voor de gebruikers.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die overal in vochtige milieus kan voorkomen. Legionella bevindt zich bijvoorbeeld in meren, sloten en leidingwater. Onder gunstige omstandigheden kan de bacterie zich in bijvoorbeeld koeltorens, leidingwaterinstallaties en whirlpools tot grotere hoeveelheden vermenigvuldigen. Wie met de bacterie in aanraking komt, wordt niet automatisch ziek. Veel mensen worden geïnfecteerd met de bacterie en maken antistoffen zonder klachten te ontwikkelen. Bij ouderen, zware rokers en mensen die geneesmiddelen gebruiken die hun afweer verminderen, kan contact met legionellabacteriën leiden tot luchtweginfectie, omdat zij minder weerstand hebben. Dan is een juiste diagnose en het snel toedienen van de juiste medicijnen noodzakelijk.