Inventarisatie armoedebeleid G27

Sgbo b.v.

In opdracht van de G27 (27 middelgrote gemeenten) heeft SGBO onderzocht wat gemeenten feitelijk doen aan armoedebestrijding. Ook is er gekeken naar hoe rijk en gemeenten zich op dit gebied tot elkaar verhouden.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:


- De gemeenten van de G27 hebben in 2005 veel meer geld aan armoedebestrijding uitgegeven dan zij op basis van het fictieve budget bijzondere bijstand in het gemeentefonds zouden hoeven doen.


- De uitvoeringskosten zijn relatief hoog ten opzichte van de uitgaven van de verschillende regelingen. Belangrijkste oorzaken hiervan lijken de toenemende vraag aan bijzondere bijstand en de noodzaak elke aanvraag individueel te moeten beoordelen.


- Gemeenten bevorderen het gebruik van regelingen onder andere door geen drempelbedrag te hanteren en gebruik te maken of samen te werken met lokale instanties, intermediairs en de lokale media. Ook worden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden, zijn inloopspreekuren ingesteld en wordt aan bestandskoppeling gedaan.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek hebben de G27 een aantal aanbevelingen voor een beter armoedebeleid in Nederland geformuleerd. Het rapport is woensdag 13 september aangeboden aan de vaste Commissie voor
Sociale zaken en werkgelegenheid van de Tweede Kamer .